Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Door een nachtje door te halen of slecht te slapen functioneren we slecht: hoe kan dat?

wat zegt de wetenschapOnvoldoende nachtrust maakt ons prikkelbaar, traag en ongeconcentreerd. Hoe komt dat? En wat doet slaap met ons lichaam?

Slapen doen we een derde van ons leven, gemiddeld 8 uur per nacht. Als je 75 jaar oud bent is, is dat 25 jaar, ofwel 9125 dagen. Zonde van de tijd, vinden velen. Maar ons brein en lichaam denken daar anders over.

„Slaap reinigt de hersenen”, zegt Gerard Kerkhof, slaapwetenschapper en emeritus hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. „Tijdens de slaap wordt het hersenvocht ververst, waardoor afvalstoffen worden weggespoeld die zich tijdens wakkere uren in het brein ophopen.”

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.