Volledig scherm
PREMIUM
© Illustratie Mark Reijntjens

Loot boxes: digitale schatkisten die gokverslavingen in de hand werken

Jongeren geven steeds meer geld uit aan loot boxes: games met digitale schatkisten die vol verrassingen zitten. Het wekt gokverslaving in de hand en daarom zijn ze in België al verboden. ,,Je hersenen zoeken steeds opnieuw naar euforie.’’

Het schatkistje op mijn scherm glinstert uitnodigend. ‘Open mij’, zo lijkt het te roepen. Als ik op de knop druk, begint de kist spontaan te trillen. Met een lichtflits vliegt de deksel eraf en schieten vier munten de lucht in. Bij het neerkomen onthullen ze de inhoud van mijn verrassingspakket: een nieuw uiterlijk voor mijn personage (belangrijk, want dat geeft status), een stapeltje munten, een graffiti-logo en een profielicoontje.

Zogeheten loot boxes duiken steeds vaker op in computerspelletjes. Ze bevatten willekeurige virtuele spullen die spelers kunnen gebruiken om het uiterlijk van een personage te veranderen of om een bepaald voordeel te verkrijgen. Een speler kan loot boxes verdienen door goed te spelen, maar meestal moeten ze met echt geld worden gekocht. De inhoud van zo’n loot box is vrijwel altijd een mysterie en als speler heb je geen invloed op het resultaat.