Volledig scherm
PREMIUM
© thinkstock

Overvolle tafel werkt ‘binge eating disorder’ in de hand

Koken & Eten„De precieze oorzaak van eetstoornissen is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk spelen erfelijke- en omgevingsfactoren een belangrijke rol’’, vertelt Annemarie van Elburg, hoogleraar eetstoornissen aan de Universiteit Utrecht.

Van Elburg onderscheidt drie types eetstoornissen. Allereerst anorexia nervosa: mensen met ondergewicht die bang zijn om dik te worden en angst hebben voor eten. Daarnaast boulimia nervosa: mensen met eetbuien die dit compenseren door te braken, laxeermiddelen te gebruiken, te vasten of dwangmatig te sporten. En tenslotte binge eating disorder, ook wel eetbui-stoornis genoemd: mensen met onbedwingbare eetbuien, waardoor gewichtsproblemen ontstaan.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.