Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Westend61

‘s Avonds op je smartphone zitten schadelijker dan tv kijken

Wat zegt de WetenschapVoor een goede nachtrust is het niet aan te raden om je mobiele telefoon te checken voor het slapen gaan. Waarom is dat?

Nog even een appje sturen, een filmpje kijken of je mail checken voor het slapengaan. Veel Nederlanders doen dit. Uit onderzoek blijkt dat 58 procent op zijn computer, tablet of telefoon kijkt, vlak voordat de ogen worden gesloten. Als we het televisiekijken in de avond meetellen, tuurt zelfs 90 procent naar een lichtgevend scherm in de late uurtjes.

Een slechte zaak, meent chronobioloog Bert van der Horst van het Erasmus MC. ,,Die lichtgevende schermen hebben een negatieve invloed op onze slaap. Helemaal de mobiele telefoons, omdat we die dicht bij onze ogen houden’’, zegt hij. ,,Ze verstoren onze biologische klok.’’

 1. Biologen verbijsterd na ontdekking langste ‘kwalsliert’ ooit
  video

  Biologen verbijs­terd na ontdekking langste ‘kwalsliert’ ooit

  Biologen hebben tijdens een expeditie voor de westkust van Australië op grote diepte de waarschijnlijk grootste siphonophorae ooit ontdekt. Het gaat om een tientallen meters lange sliert die bestaat uit miljoenen kwalachtige, ongewervelde diertjes die één kolonie vormen maar de indruk wekken een zelfstandig organisme te zijn. Op de wetenschappelijke website Sciencealert jubelen de experts over de recente vondst: ,,Dit is de spectaculairste en langste die in de diepzee is gespot.”
 2. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

  Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

  Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.