Boerderij voor kust: zeewier moet wereld veroveren
Voor de kust van Goeree-Overflakkee komt de eerste megazeewierboerderij van Nederland. Producten uit deze zeeplant komen nu nog voornamelijk uit Azië, maar het plantaardig wondermiddel is bezig met een opmars in Nederland. Zeewier kan worden gebruikt voor producten als thee, kruiden, pasta, vleesvervangers, veevoer én medicijnen. Het kan ook worden gebruikt om biobrandstoffen te winnen.
Delen per e-mail
Het telen van het zeewier wordt gedaan door het bedrijf Seaweed Harvest Nordsea, dat hier al ervaring mee heeft opgedaan in Zeeland. De boerderij, op 2 kilometer voor de kust van Goeree-Overflakkee, moet uiteindelijk over een jaar of vijf 4000 hectare (één hectare is ongeveer even groot als 1,5 voetbalveld) tellen. Ter vergelijking: de grootste boer op dit eiland heeft 600 hectare grond. De potentie is vele malen groter. De rest van de Noordzee lonkt en die is duizenden vierkante kilometers groot.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Voor jou getest Deze champagnes onder de veertig euro zijn alle negen top
Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ‘Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.’ -
PREMIUM
Mijn vrouw wil weer een hondje, terwijl we moeilijk ter been zijn
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (77) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
‘Vroeger kreeg je na bloeddonatie een herstelborreltje in plaats van een roze koek’
Erik de Bruin las het onlangs verschenen boek Nine Pints over bloed en was zo onder de indruk dat hij besloot ondanks zijn angst voor naalden donor te worden. Omdat met bloed levens worden gered. Dat hoorde hij bijvoorbeeld van ex-kankerpatiënt Ewout. -
Lichaam ontdekt in kliko in Edam
In een afvalcontainer in Edam is vandaag een lichaam gevonden. Dat meldt de politie op Twitter. -
PREMIUM
Directeur Primark: Tja, goedkoop, in Engeland noemen ze onze kleding betaalbaar
Kevin Tulip (34) werd verliefd op Primark toen hij er in de winkel werkte en klom op tot directeur van Primark Benelux. ,,Mijn moeder smeekte me er goed over na te denken.’’
-
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur Pascale Naessens kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
Peiling: Vertrouwen in ministers ChristenUnie in vrije val
Het vertrouwen van kiezers in de twee bewindslieden van de ChristenUnie zakt in als een plumpudding. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond. Twee D66-ministers schieten juist omhoog. -
PREMIUM
Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden om de beurt teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven, al dan niet met hulp van de wetenschap, antwoorden op vragen die die nummers oproepen. Deze week: Niet of nooit geweest van Acda & De Munnik.