Volledig scherm
PREMIUM
Bosbranden © Bart-Jan Dekker

In Afrika zijn veel meer bosbranden, dus waarom paniek over de Amazone?

drie vragenDe ogen van de wereld zijn op de bosbranden in de Amazone gericht. Maar uit satellietbeelden blijkt dat in Centraal-Afrika nog veel meer branden zijn. Heeft de Braziliaanse president Bolsonaro gelijk en wordt overdreven dat ‘de longen van de wereld’ in gevaar zijn?

In Angola waren afgelopen week bijna drie keer zoveel branden als in Brazilië, blijkt uit satellietbeelden van de NASA: zo'n 6000, tegenover ongeveer 2000 in het Amazoneland. Dat de internationale ruimtevaartorganisatie Afrika het ‘vuurcontinent’ noemde, lijkt niet overdreven. De top vijf van brandhotspots van afgelopen week wordt namelijk gecomplementeerd door de Democratische Republiek Congo, Zambia en Mozambique. 

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’