In de bibliobus leen je niet alleen boeken: ‘We zijn een soort mobiele dorpspomp’

videoDe rijdende bibliotheek op het platteland dreigt uit te sterven. Ontlezing en bezuinigingen hebben het aantal bibliobussen de laatste decennia gedecimeerd. In Zeeland houdt de bibliobus voorlopig nog dapper stand. Je kunt er ook geld pinnen, postzegels kopen en je ov-chipkaart opladen. ,,Onze bussen dragen bij aan de leefbaarheid.’’

Behoedzaam manoeuvreert chauffeur Rob Beijer (54) zijn Biblioservicebus door de nauwe straatjes van het Zeeuwse kustplaatsje Domburg. Op het parkeerterrein van verzorgingscentrum Simnia parkeert hij de vijftien meter lange truck met oplegger professioneel achteruit in, zet de motor uit en loopt naar de zijkant van zijn voertuig, waar hij de metalen toegangstrap uitklapt. De bibliobus is geopend.

  1. Hoofdconductrice ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Hoofdcon­duc­tri­ce ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Een hoofdconductrice is deze week in de trein ter hoogte van Eindhoven belaagd door een reiziger die weigerde anderhalve meter afstand te bewaren. De man spuugde richting haar gezicht en wist vervolgens te ontkomen. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen bevestigt het incident vandaag en zegt het onacceptabel te vinden. ,,Onze mensen verdienen het niet zo behandeld te worden.”