Philippa Perry: ‘Noem jezelf geen slechte ouder, dat helpt niemand.’
Volledig scherm
PREMIUM
Philippa Perry: ‘Noem jezelf geen slechte ouder, dat helpt niemand.’ © Getty Images

Psychotherapeut Philippa Perry: ‘We kopiëren allemaal het gedrag van onze ouders’

Al meer dan een maand staat Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen van de Britse psychotherapeut Philippa Perry hoog in de Nederlandse bestsellerlijsten. Wat is de boodschap van Perry over opvoeden en waarom slaat die zo aan?

Stel: je dochter van 5 zit te worstelen met haar schoenveters. Je hebt haast, want ze moet naar school en het is al aan de late kant. Opeens voel je een enorme irritatie opborrelen omdat je het te lang vindt duren. ‘Laat mij het maar doen!’ roep je geïrriteerd, en je pakt haar veters en begint gehaast te strikken.

,,Het is verstandig om stil te staan bij dat soort momenten met sterke emoties’’, zegt psychotherapeut Philippa Perry. ,,Stel jezelf de vraag: waarom raakt dit me nu zo?’’

  1. Hoofdconductrice ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Hoofdcon­duc­tri­ce ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Een hoofdconductrice is deze week in de trein ter hoogte van Eindhoven belaagd door een reiziger die weigerde anderhalve meter afstand te bewaren. De man spuugde haar in het gezicht en wist vervolgens te ontkomen. Een woordvoerder van de Nationale Spoorwegen bevestigt het incident vandaag en zegt het onacceptabel te vinden. ,,Onze mensen verdienen het niet zo behandeld te worden.”