Volledig scherm
PREMIUM
© AD Infographics

Van New York naar Tokio in 30 minuten? Het moet kunnen (met een raket)

Met gebruikelijk ongeduld presenteert hightechpionier Elon Musk zijn jongste speeltje: Starship. Het ruimtevaartuig, geschikt voor honderd passagiers, moet mensen naar de maan en Mars brengen.

Waar hij ook is, Elon Musk geeft altijd gas. Of het nu gaat om een nieuwe uitvoering van zijn elektrische auto, Tesla, een Falcon-draagraket, de supersnelle hyperloop of de ‘ruimtebus’ Starship, Musk is altijd verder in de tijd. Voor hem is de onthulling van Starship, nabij Brownsville (Texas), meteen al oud nieuws. Hij praat al over de eerste testvluchten en stelt daarbij eisen die medewerkers vaak te boven gaan. ,,Over een of twee maanden kunnen we buiten de dampkring vliegen en weer terugkeren’’, aldus de baas van de ruimtevaartorganisatie SpaceX. Onbemand, tot een hoogte van bijna 20 kilometer. Musk: ,,En ik denk dat we volgend jaar de eerste bemande vlucht kunnen maken.’’

  1. Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

    Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenja­ren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

    Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak.