Volledig scherm
PREMIUM
© Leo van Marrewijk

Wandelen tussen de kurkeiken

ReizenDe massa bakt er op goudgele stranden, terwijl het achterland van de Portugese Algarve zoveel interessanter is. Vooral in de lente en de herfst, zo blijkt tijdens vier ‘laagdrempelige’ wandelingen.

1. Rondwandeling São Brás: kurk in de fles
Gids João Ministro wijst op de kale, roodbruine bast van een kurkeik. ,,Kijk, deze boom heeft eerder dit jaar z’n jas uitgedaan.’’ Ministro illustreert hoe de kurkeik (Quercus suber) handmatig van z’n schors is ontdaan. Vervolgens vertelt hij - de geoogste kurk wordt platgewalst en gekookt voordat die kan worden verwerkt - hoe de kurk in een fles terechtkomt.

  1. Zelfs New York is nu een slaapstad: griezelig leeg in ‘de stad die nooit slaapt’
    PREMIUM
    foto's

    Zelfs New York is nu een slaapstad: griezelig leeg in ‘de stad die nooit slaapt’

    De barkrukken liggen met de poten in de lucht op tafel, de roldeuren zijn dicht, de straten leeg. De Lower East Side, in het New Yorkse stadsdeel Manhattan, is een buurt waar het nachtleven normaal gesproken naadloos overgaat in de drukte van de dag. Nu doet de Mexicaanse taqueria aan Essex Street dienst als helverlicht baken in de duisternis. Binnen staat Ricardo Espinoza zich te vervelen achter de balie. Hij is gewend op dit uur, rond tienen in de avond, taco’s te beleggen voor de klanten van de bar twee pandjes verderop.