Volledig scherm
PREMIUM
Matthijs Meeuwsen stuurt zijn dna naar testbedrijven en krijgt te horen dat hij een verhoogde kans heeft op diabetes type II. Of toch niet? © Desiree Schippers

Zo betrouw­baar is een dna-zelf­test

Voor jou getestBreek ik snel cafeïne af? Heb ik sprintersgenen? Wat is mijn kans op alzheimer? Dna-zelftests beloven het antwoord op tal van vragen. Journalist Matthijs Meeuwsen deed zijn wangslijm op de post. Deze week aflevering 1: lifestyle- en gezondheidstesten.

Mijn dna-monsters zijn nog niet op de post, of ik heb mezelf al beter leren kennen. Gisteren heb ik met wattenstaafjes in mijn mond geschraapt. Vandaag ploeg ik met hondenpoepzakjes om de handen door een prullenbak vol luiers en koffiedrab omdat ik per ongeluk een van de vele registratiecodes heb weggegooid. Eenmaal opgeduikeld, stuur ik mijn buisjes naar vier firma’s die meer over mijn identiteit beloven te onthullen: Analyse Me, iGene, DNA is You en DNAHealthtest.

  1. Man bij wie keel werd doorgesneden: ‘Ambulance ging eerst dader Malek F. helpen’
    Live twitter

    Man bij wie keel werd doorgesne­den: ‘Ambulance ging eerst dader Malek F. helpen’

    Heftige slachtofferverklaringen op dag twee van de rechtszaak tegen de ‘Haagse steker’ Malek F, de man die vorig jaar bij de Haagse Hogeschool zomaar op voorbijgangers in stak. Bij sommige van hen sneed de in 2014 uit Syrië gevluchte Palestijn de keel door of hij probeerde dat. De slachtoffers overleefden ternauwernood de aanslag van 5 mei 2018. Verslaggever Jorina Haspels is erbij en twittert.