Volledig scherm
De Wantijbrug in N3 bij Dordrecht. © Peter Koster

Afsluiting Wantijbrug op laatste moment afgelast: ‘Gevolgen zijn toch te groot’

De afsluiting van de Wantijbrug in de N3 voor vrachtverkeer is te elfder ure afgelast. Rijkswaterstaat is na overleg met de Veiligheidsregio, de gemeenten en de transportbedrijven tot de conclusie gekomen dat een plotselinge afsluiting voor twee maanden te grote gevolgen voor het verkeer zou hebben.

De aannemer stond al in de startblokken: die had in mei al aan het werk willen gaan. Iets meer dan een maand geleden kondigde Rijkswaterstaat aan op 26 augustus toch echt te beginnen met de dringend noodzakelijke renovatie van de brug. Die is op leeftijd en verkeert in slechte staat. Om de brug opgewassen te laten zijn tegen het vele, zware verkeer, moeten muren van de kelder onder de brug vervangen worden. Tijdens die operatie kan de brug juist minder krachten verwerken.

Rijkswaterstaat meldde daarom aan dat de brug twee maanden lang afgesloten zou worden voor alle vrachtverkeer. Daarna zou bovendien nog geruime tijd een inhaalverbod voor trucks moeten gelden.

Puinhoop

Die aankondiging stuitte in ieder geval op verzet van transportbedrijven. ,,Over die brug gaan 60.000 voertuigen per etmaal. Als je die blind afsluit, nota bene vlak na de vakantie, wordt het een puinhoop’’, zegt Alblasserdammer Arjan Maat, bestuurslid van Transport en Logistiek Nederland.

Rijkswaterstaat zegt pas bij de uitwerking van de afsluiting ontdekt te hebben hoe draconisch de gevolgen zijn. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen waar de wegbeheerder aan dacht. Aan weerszijden van de brug zou alle verkeer over één rijstrook geleid moeten worden. Op die manier blijft er ruimte voor de hulpdiensten, terwijl toezichthouders de gelegenheid krijgen om alle vrachtwagens van de N3 af te sturen.

Gezocht wordt nu naar betere mogelijkheden en tijd voor voorlichting over de afsluiting. Rijkswaterstaat benadrukt dat uitstel geen afstel is: ,,Het is hier geen Genua, maar binnen twee jaar moet het werk toch echt gedaan zijn.’’

In afwachting van de renovatie worden desnoods spoedreparaties uitgevoerd. Dat gebeurde eind juli ook al een keer.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
964 stemmen