Volledig scherm
Specialisten die bij het Albert Schweitzer ziekenhuis werken, krijgen alsnog een ontheffing om bij noodgevallen over de afgesloten Wantijbrug in de N3 te rijden. © Milan Rinck

Hulpverleners mogen bij spoedzorg tóch over afgesloten Wantijbrug N3

Artsen en verloskundigen kunnen tijdens de maandenlange afsluiting van de Wantijbrug over de N3 bij spoedgevallen tóch over de afgesloten randweg rijden. Rijkswaterstaat heeft besloten aan het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht een ontheffing te geven voor deze ‘spoedzorghulpverleners’.

Eerder weigerde Rijkswaterstaat nog een uitzondering te maken voor deze groep specialisten die bij een spoedgeval met de auto binnen een half uur vanaf huis in het ziekenhuis moeten zijn. Die moesten gewoon aansluiten in de rij van ‘gewone’ bestuurders en gebruik maken van de omleidingsroutes.

De wegbeheerder was bang voor precedentwerking en wil zo min mogelijk verkeer op de brug hebben tijdens de afsluiting. In beide richtingen wordt er één rijbaan opengehouden, maar die mogen alleen door wagens van de politie, ambulance en brandweer worden gebruikt.

Nadat het ziekenhuis hierover alarm sloeg, omdat er spoedoperaties in gevaar zouden komen, bleek Rijkswaterstaat bereid in gesprek te gaan. Inmiddels is de beheerder overstag en geeft het één ontheffing aan het ASz. 

Slagboom

Volgens ziekenhuiswoordvoerder Frank van den Elsen moet een arts, specialist en verpleegkundige bellen met een centraal nummer bij het ziekenhuis als hij of zij voor een spoedgeval vanuit de Alblasserdamwaard richting de Wantijbrug op de N3 rijdt. De ziekenhuismedewerker belt vervolgens naar Rijkswaterstaat om door te geven wie er aan komt. Als die persoon vervolgens ter plekke is -de Wantijbrug is tijdens de werkzaamheden van 19 januari tot 3 april fysiek afgesloten met een slagboom- krijgt die op basis van diens kenteken vrij baan. ,,De collega in kwestie hoeft dus alleen vanuit de auto of bij vertrek één telefoontje te plegen’’, aldus Van den Elsen.

Hoe dat bij de slagboom in zijn werk gaat, is nog niet bekend. Rijkswaterstaat zou een kentekenscanner overwegen, maar sluit niet uit dat de slagboom handmatig zal worden geopend.

Bellen

Inmiddels is het ziekenhuis gestart met het opstellen van een ‘interne werkafspraak’ om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Zo moet de bewuste arts of verpleegkundige weten naar welk telefoonnummer hij moet bellen én wordt er achteraf bijgehouden wie er gebruik heeft gemaakt van de ontheffing. ,,Dat maakt het mogelijk achteraf te toetsen of het terecht was’’, aldus Van den Elsen. Een ontheffing per persoon is volgens hem te grote operatie.

Quote

Dit is het best haalbare

Paul Allers, Albert Schweitzer ziekenhuis

Ondanks de ontheffing drukt manager Paul Allers van het ziekenhuis, die werkt voor de afdeling facilitair, personeel op het hart rekening te houden met verkeershinder. ,,Wij en Rijkswaterstaat kunnen niet garanderen dat je bij grote drukte makkelijk het punt kan bereiken waar je door de slagboom kan. Voor dat punt sta je mogelijk gewoon in de file zoals iedereen. Maar dit is wel het best haalbare.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
964 stemmen