Volledig scherm
De westelijke rondweg moet vanaf de Stichtse Rotonde naar de Amsterdamseweg lopen. © AD

Bomenkap voor westelijke rondweg definitief vertraagd

De eerste bomenkap ten behoeve van de westelijke rondweg zal niet begin november plaatsvinden, zoals eerder aangekondigd. Dat heeft het college in een bericht aan de gemeenteraad laten weten.

De begroting voor de aanleg van de rondweg is kort na het herfstreces rond en moet dan nog door naar een onafhankelijk bureau voor een second opinion. De bomenkap kan pas beginnen als de gemeenteraad zich over beide rapporten heeft gebogen.

Eerder werd gecommuniceerd dat de kap volgens planning begin november zou aanvangen. Maar dat is volgens het college niet meer haalbaar. De ontstane vertraging kan problemen gaan opleveren. De kap moet namelijk afgerond zijn, voordat het broedseizoen in maart begint. 

Het is de vraag of de aannemer dat redt, nu begin november niet gehaald wordt. ‘Als duidelijk is wanneer er gekapt kan worden, zullen we bekijken of het noodzakelijk en mogelijk is om extra maatregelen te treffen om voor het broedseizoen klaar te zijn’, schrijft het college. Pas dan zullen de consequenties voor de totale kapplanning duidelijk worden.

De eerste bomenkap van zo’n 1650 exemplaren is nodig om te bezien of de rondweg überhaupt veilig kan worden aangelegd. Volgens wethouder Hans Buijtelaar zijn er geen betere technieken om zeker te zijn dat er geen archeologische vondsten of bommen op het tracé liggen.

Over de aanleg van de westelijke rondweg, de nieuwe verbinding van 2,5 kilometer tussen Stichtse Rotonde en Amsterdamseweg, wordt al decennia gesproken. Oktober 2016 besloot het toenmalig gemeentebestuur van D66, VVD, PvdA en ChristenUnie met steun van oppositiepartij CDA dat de weg moest worden aangelegd. Door tal van rechtszaken en procedures, is dat tot op heden nog niet gebeurd.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort