Volledig scherm
Een voorwaarde aan de subsidie was dat op 1 januari 2020 de spoorwegovergang opgeheven moest zijn, en dat was niet het geval. © AD

‘Subsidie voor rondweg op losse schroeven’

De Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort hebben de Randstedelijke Rekenkamer gevraagd om een nader onderzoek naar een subsidie van 4,1 miljoen euro voor de aanleg van de Westelijke Ontsluiting.

De SGLA concludeert dat de provinciale subsidie van 4,1 miljoen op losse schoeven lijkt te staan, omdat niet aan de voorwaarden voor het geld voldaan kan worden.

Uit een brief van de provincie van 2014 blijkt dat de subsidie besteed moet worden tussen januari 2017 en 31 december 2019. Daarbovenop moet voor 1 januari 2020 de gelijkvloerse spoorovergang op de Barchman Wuytierslaan zijn opgeheven. En dat is niet het geval.

De Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA) verbazen zich erover dat niemand in de gemeenteraad of het college is opgevallen dat de provinciale subsidie van 4,1 miljoen voor de Westelijke Ontsluiting gevaar loopt.

Aan die subsidie, afkomstig uit het Restbudget Randstadspoor hangt de voorwaarde dat voor 1 januari 2020 de spoorwegovergang in de Barchman Wuytierslaan gesloten moet zijn. Deze subsidiebeschikking zat bij de raadsstukken van november 2019. Toen heeft de raad een technische aanpassing van het budget goedgekeurd.

De SGLA noemt het verbazingwekkend dat toen helemaal niemand de inmiddels verstreken einddatum is opgevallen. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort