Volledig scherm
PREMIUM
Regi Blinker, Ulrich van Gobbel en Gaston Taument. © Pim Ras

Blinker, Van Gobbel, Taument: Van Kromfoetoe blijf je af

'Surinaamse zonen' Van HanegemIn 1993 vierden ze met hem de landstitel, in 1995 zaten ze geëmotioneerd aan zijn zijde toen Willem van Hanegem bij Feyenoord was ontslagen. Gaston Taument, Regi Blinker en Ulrich van Gobbel blikken al etend trots terug.

Door Mikos Gouka

Er zijn verse oesters, er is sushi. Er is wijn en water. In de keuken van de Harbour Club in Rotterdam wordt de gegrilde tonijn, de ribeye dry aged en de wagyu entrecote op de borden geschoven. En Willem van Hanegem is er bij. Niet fysiek, maar het gaat wel over hem.

Gaston Taument (48), Ulrich van Gobbel (48) en Regi Blinker (49) praten over hun jaren onder de trainer Willem van Hanegem. Samen met Henk Fraser werden ze tussen 1992 en 1995 ‘de Surinaamse kinderen van Van Hanegem’ genoemd. ,,Dat was een beetje cynisch’', zegt Taument lachend. ,,Van Hanegem was iemand die tussen de gewone mensen stond. Het voelde gewoon goed tussen ons.’’

Van Gobbel knikt. Of Van Hanegem iets Surinaams in zich had, op zijn uiterlijk na uiteraard. ,,De Surinaamse gemeenschap is warm, zorgt voor elkaar. Jullie noemden hem ‘De Kromme’, in Suriname gaven ze hem de bijnaam ‘De Kromfoetoe’. Als ik speelde, wilde ik zo graag laten zien wat ik kon. Ik heb veel trainers gehad. Maar Fatih Terim bij Galatasaray, dat was toch geen Van Hanegem. Nee, Graeme Souness ook niet, al was dat ook een geweldige man. Voor mij was Van Hanegem de allerbeste.’’

  1. Maher: Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren

    Maher: Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren

    Adam Maher besliste de wedstrijd tussen FC Utrecht en PSV (3-0) zaterdag in de 82ste minuut met een fraai schot van afstand. Gevoelens van revanche had de middenvelder niet, zei hij in De Galgenwaard. ,,Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren, maar het is niet zo dat ik er extra op gebrand was. Ik heb daar hele mooie tijden meegemaakt en kampioenschappen beleefd", zei Maher. ,,Ik ben weggegaan in een mindere periode, maar dat is ook voetbal.”