Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Ruim honderd bedrijven gebruikten mogelijk goedje met asbest

 Het bedrijf Eurogrit in Dordrecht, dat straalmiddelen levert voor gevelreiniging, roept een straalgrit terug omdat er asbest in verwerkt zit. De onderneming levert aan ruim honderd professionele straalbedrijven in Nederland.

Klanten wordt geadviseerd het spul niet meer te gebruiken en terug te brengen. Het bedrijf kan niet zeggen hoeveel mensen ermee in contact zijn gekomen. Het wordt voornamelijk gebruikt door professionele straalbedrijven die het gebruiken als reinigingsmiddel. Inmiddels is ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingelicht.

Volgens Eurogrit zijn de tot dusver aangetroffen hoeveelheden chrysotiel (ook 'witte asbest' genoemd) heel gering. Maar als het wordt gebruikt bij straalwerkzaamheden kan er bij langdurige blootstelling gevaar zijn voor de gezondheid, aldus het bedrijf.

Locaties afgezet

Eurogrit leverde onder meer aan een firma die straalwerkzaamheden verrichte bij Tata Steel in IJmuiden. Bij werkzaamheden aan de Rotterdamse Willemsbrug is gestraald met staalgrit dat asbest bevatte. Inmiddels zijn verschillende locaties afgezet en de staalwerkzaamheden voorlopig gestaakt. Er wordt een informatiecentrum ingericht waar ongeruste werknemers met vragen terecht kunnen.

Ook in het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) is asbest aangetroffen, nadat een straalbedrijf bezig was geweest met schoonmaakwerkzaamheden. Gisteren moesten 120 medewerkers uit voorzorg eerst douchen en omkleden in 'ontsmettingscontainers' voordat ze het terrein mochten verlaten. AEB besloot hiertoe nadat het kreeg te horen dat er asbestvezels in de grit zaten.

  1. Politie klopte aan bij kerkhofmedewerker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’
    PREMIUM

    Politie klopte aan bij kerkhofme­de­wer­ker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’

    Theo Volkers kreeg eergisteren bezoek van twee politieagenten. De administrateur van het kerkhof in Maastricht moest de volledige namenlijst en de corresponderende grafnummers afstaan vanwege een mogelijke doorbraak in de zaak-Tanja Groen. „Ze zeiden dat er een illegaal lijk begraven lag. Ik vroeg hoe lang geleden. Ongeveer vijfentwintig jaar, zeiden ze. Ik vroeg ‘is het soms Tanja Groen?’ Toen zwegen ze. Ik had de indruk dat ze wel schrokken.”