Portugal juicht, José Fonte kijkt toe. In het inzetje wijst een Portugees op Fonte. 'Blijf daar!'
Volledig scherm
Portugal juicht, José Fonte kijkt toe. In het inzetje wijst een Portugees op Fonte. 'Blijf daar!' © AD

WK-mysterie: waarom mocht Fonte niet juichen met Portugal?

Het was een opvallend gezicht, hoe Portugal wéér een treffer van Cristiano Ronaldo tegen Spanje (3-3) met z'n allen buiten de lijnen vierde, op één na. Verdediger José Fonte werd gesommeerd als enige veldspeler bínnen de lijnen te blijven en moest noodgedwongen het feestgedruis van een afstandje bekijken. Maar waarom?

Verscheidene media kwamen een verklaring. Want het FIFA-reglement zou voorschrijven dat als alle veldspelers (de keeper dus uitgezonderd) van de scorende partij buiten het veld staan, de tegenstander de aftrap zou mogen nemen. Preciezer gezegd: de aftrap mag niet worden genomen als er nog spelers op de helft van de tegenstander staan. Maar als die dus allemaal buiten de lijnen staan, zou er geen reden zijn voor de tegenstander om de aftrap niet te mogen nemen. Als je het reglement heel strikt naleeft.

En prompt gebeurde gisteren praktisch hetzelfde toen Harry Kane Tunesië in blessuretijd velde. Acht veldspelers hingen om de nek van de spits van Tottenham Hotspur, terwijl Kieran Trippier als enige zijn feestje binnen de lijnen vierde. Is het dan daadwerkelijk zo dat de tegenstander mag aftrappen als alle veldspelers van de scorende partij buiten de lijnen zijn? ,,Dit is echt een broodjeaapverhaal”, legt Dick van Egmond, scheidsrechterscoördinator van de KNVB, uit.

Tekst gaat onder de video verder

'Regel'

,,De regels schrijven voor dat de aftrap mag pas worden genomen als iedereen op eigen helft staat, behalve de speler die aftrapt”, aldus de oud-toparbiter, die het bestaan van deze ‘regel’ over spelers buiten het veld ontkracht. ,,Bovendien verwachten wij van onze scheidsrechters, zeker op dit niveau, dat ze de wedstrijd in goede banen leiden. Dat ze wachten tot de spelers op eigen helft staan en dan de bal pas vrijgeven. Het zou misbruik van de situatie zijn als de tegenstander zou mogen aftrappen als de spelers van de tegenpartij nog buiten de lijnen staan.” En wat als er sprake zou zijn van tijdrekken, als de spelers dus bewust lang buiten de lijnen blijven met één speler erbinnen? ,,Dan moeten scheidsrechters de tijd er gewoon bij optellen”, aldus Van Egmond.

Wat in theorie zou kunnen, zo stelt hij, is dat er door de tegenpartij wordt afgetrapt als elf spelers op eigen helft een doelpunt vieren. ,,Maar ook dat willen we niet zien. We verwachten in zo’n situatie dat de scheidsrechter zegt ‘wacht maar even met aftrappen’. De scheidsrechter bepaalt wanneer er wordt afgetrapt, niet de spelers. Hij bepaalt wanneer de bal wordt vrijgegeven.”

Maar de grote vraag is, wáárom bleef Fonte dan binnen de lijnen? Het was duidelijk opzet, omdat hij gesommeerd werd door een ploeggenoot. Is het een verkeerde interpretatie van het FIFA-reglement? Van Egmond, lachend: ,,Misschien was het wel gewoon z’n vriend niet.”

Poll

Voor welk land juich jij nu bij het WK?

  • België (45%)
  • Argentinië (3%)
  • Frankrijk (7%)
  • Zweden (3%)
  • Een ander land (16%)
  • Ik kijk helemaal niet (27%)
16396 stemmen