Natalia Voronina.
Volledig scherm
Natalia Voronina. © BSR Agency

Voronina stoot Sáblíková van troon met sensationeel wereldrecord

Martina Sáblíková heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City haar vertrouwde wereldtitel op de 5000 meter op sensationele wijze moeten afstaan. De 32-jarige Tsjechische leek in de vierde rit met een wereldrecord (6.41,18) haar elfde wereldtitel op rij op deze afstand binnen te hebben. In de zesde en laatste rit zorgde de Russin Natalia Voronina echter alsnog voor een daverende verrassing. Met een mondiale toptijd van 6.39,02 duwde ze Sablikova van haar troon.

Olympisch kampioene Esmee Visser, tegenstander van Sablikova, pakte met een tijd van 6.46,68 WK-brons. Irene Schouten eindigde met een dik persoonlijk record van 6.50,59 op de zevende plek.

Uiteraard waren alle ogen gericht op het titanenduel tussen Sablikova en Visser. De titelhoudster nam vanaf de start het initiatief en begon al snel voorlangs te kruisen. De 24-jarige rijdster van TalentNED kon lange tijd in de buurt blijven van haar grote rivale, maar moest zich in de slotfase gewonnen geven. Door pure vermoeidheid viel ze ook nog vlak voor de finish. ,,Ik hecht niet veel waarde aan deze bronzen plak”, zei Visser met de medaille om haar hals. ,,Ik had gehoopt hier een stap te zetten ten opzichte van vorig jaar, maar dat is niet gelukt.”

Visser had een wereldrecord wel verwacht, maar in eerste instantie niet van Voronina. ,,Alleen het komt ook niet als een totale verrassing. Ze stond ook op het olympische podium en schaatst al langer goed. Het doet alleen pijn dat zij het doet en niet ik.”

Esmee Visser.
Volledig scherm
Esmee Visser. © ANP

Want ook Visser had nauwgezet naar dit toernooi toegeleefd. Met twijfels en deukjes in haar zelfvertrouwen, dat wel. ,,Ik had gehoopt op écht een uitschieter. Heb mezelf voorgelogen dat het toch goed ging. Maar ergens wist ik dat de twijfels terecht waren. En ik moet ook gewoon reëel zijn. Het gat met Sablikova en Voronina is niet voor niets groot.”

Voronina (25) verbeterde haar persoonlijke record met ruim 11 seconden. Ze werd eerder tijdens de enige wereldbekerwedstrijd dit seizoen in Kazachstan vijfde. Vorig jaar pakte de geharde Russin WK-brons achter Sablikova en Visser.

Natalia Voronina.
Volledig scherm
Natalia Voronina. © BSR Agency
  1. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”