Volledig scherm
© EPA

Niemand verwacht tegen Frankrijk iets van Australië

De aftrap van de derde WK-dag wordt verzorgd door Frankrijk en Australië, vandaag om 12.00 uur. Het wordt individuele klasse tegen teamgeest. Kan de Nederlandse bondscoach van de Australiërs, Bert van Marwijk, voor een verrassing zorgen? Een voorbeschouwing.

Volledig scherm
Paul Pogba © AP

Naar wie moeten we kijken? Het wordt interessant  om te zien wat Paul Pogba dit toernooi laat zien. Twee jaar geleden was hij de jonge ster in een Franse ploeg die bijna de Europese titel pakte, en voorbestemd leek tot grootse daden. Maar in de jaren die volgden stokte de ontwikkeling van de middenvelder en belandde hij zelfs op de bank bij Manchester United. Voorlopig ruimt bondscoach Deschamps bij het Franse team nog steeds een plekje voor hem in. Maar de concurrentie is moordend. De vraag is meer dan ooit: lost Paul Pogba zijn grote belofte in?

Hebben de ploegen een verleden met elkaar? Ja, en van de vier onderlinge duels wist Australië er één te winnen. Clayton Zane zorgde in 2001 voor de winnende goal in de Confederations Cup. De laatste ontmoeting verliep een stuk beroerder voor de Aussies. Frankrijk won een oefenwedstrijd in het Parc des Princes met 6-0.

Wie is de favoriet? Als Frankrijk niet wint, gaat er iets niet goed. Het land hoort bij de favorieten, klaar. Australië daarentegen is blij dat het mee mag doen, na een zeer moeizame kwalificatiereeks. Voor de Fransen is het zaak om de toch wat wisselvallige voorbereiding van zich af te schudden. Australië zal blij zijn als het de schade beperkt houdt. Wat dat betreft geeft de goede oefencampagne (zeges op Hongarije en Tsjechië) hoop.

Kunnen we spektakel verwachten? Het zal van de Fransen moeten komen. Bert van Marwijk, die sinds dit jaar de scepter zwaait bij Australië, predikt sinds zijn komst realisme. Hij is afgestapt van het all-out-attack dat de Australiërs zo geliefd maakte op het vorige toernooi, en dat ze liefst 51 doelpunten opleverde in de kwalificatiereeks. ,,Ik hou van snel en aanvallend voetbal", zei de Nederlander. ,,Maar ik hou ook van winnen." Als de Franse sterren hun dag hebben, zal dat echter moeilijk worden. Mbappé, Griezmann, Fekir, Lamar.... Oh la la. 

Verder nog iets opvallends?  Als veteraan Tim Cahill (38) vandaag de eerste Australische goal scoort, heeft hij de helft van alle WK-goals van zijn land op zijn naam staan: zes van de twaalf.

Volledig scherm
Tim Cahill © AP

Poll

Voor welk land juich jij nu bij het WK?

  • België (45%)
  • Argentinië (3%)
  • Frankrijk (7%)
  • Zweden (3%)
  • Een ander land (16%)
  • Ik kijk helemaal niet (27%)
16396 stemmen