Volledig scherm
© BSR Agency

‘Plaatsing voor de Olympische Spelen is voor ons een prijs’

VideoDe Leeuwinnen bereikten vanmiddag de halve finale van het WK, maar hebben met een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 nu al iets tastbaars in handen. Voor veel speelsters komt een droom uit.

Door Tim Reedijk

Oranje vierde vanmiddag na Italië - Nederland (0-2) niet alleen een plek bij de laatste vier van de wereld, plaatsing voor de Spelen in Tokio is eveneens een feit. ,,Het allermooiste podium dat er is”, vindt Stefanie van der Gragt, vandaag beslissend met het tweede doelpunt van de middag van Oranje uit een vrije trap van Sherida Spitse.

Voor Jackie Groenen voelt het nog onwerkelijk. Als voormalige judoka, Nederlands kampioen in de jeugd, heeft ze van jongs af aan al affiniteit met het olympische toernooi. ,,Dat keek ik vroeger vanwege de judo. Voor judoka’s is dat het grootste dat er is, echt gigantisch. Dat wij daar nu staan, daar ben ik heel trots op. Al ben ik aan de andere kant nóg trotser dat we in de halve finale staan”, vertelt de middenvelder, al wedstrijden op rij een constante factor in dit winnende Oranje.

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering van La Panenka, met Daniël Dwarswaard, Diana Kuip en Hidde van Warmerdam: 

Groenen is niet de enige die met die blik naar de Spelen keek als klein meisje. Wat te denken van Miedema. ,,Als klein meisje wilde ik daar al heen. Ik wist niet dat dat met voetbal kon. Ik heb getennist, heb alles geprobeerd... Het is een droom dat we nu met ons elftal naar Tokio gaan.”

Het olympische ticket, natuurlijk komt het niet in de buurt van het winnen van het EK in 2017. ,,Maar dit is voor ons een prijs”, aldus Sari van Veenendaal. ,,Ik ken alle namen die er komen; Sven Kramer, Ireen Wüst, Dafne Schippers, Tom Dumoulin, de hockeyers. Ze willen allemaal naar de Spelen. Die zijn voor Nederland bijzonder en dat wij daar met het vrouwenvoetbalteam deel vanuit maken is iets heel bijzonders.”

Luister hier naar de nieuwste WK-podcast:

Zoals de halve finale dat ook is. Want, weet Van Veenendaal, presteren op toernooien beklijft. ,,Dáár kun je iets bereiken, daar kun je jonge meisjes inspireren. Want daarvoor speel ik. Om die meisjes een voorbeeld te geven, zodat ze ook profvoetballer kunnen worden en we aan de volgende generatie verder kunnen bouwen. Dat bereik je eigenlijk alleen op toernooien.”

Bekijk hieronder de reactie van bondscoach Sarina Wiegman:

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.