Volledig scherm
© belga

Blaak wereldkampioene na masterclass ploegenspel

Chantal Blaak  bezorgde Nederland een derde regenboogtrui. De Nederlandse vrouwen gaven in de finale van de wegwedstrijd een masterclass ploegenspel met Blaak als de verassende winnares. Zo maakte de Nederlandse kampioene haar regenboogdroom waar.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© anp

Door Daan Hakkenberg

Het ging vooraf over Annemiek van Vleuten. Over Anna van de Breggen. En anders wel over Marianne Vos. Topfavorieten voor dit wk, maar de naam van Nederlands kampioene Chantal Blaak (27) viel amper. ,,Mijn moeder was hier met mijn broer, zus en neefje. Het was voor het eerst dat ze bij een wk waren. Ik zei nog tegen ze: maak er een mooie trip van. Noorwegen is mooi , maar dit is niet mijn parkoers.'' Maar zaterdagmiddag om zes uur stond moeder Arina prompt met een boeket dat dochter Chantal met een regenboogtrui om haar schouders van het podium naar beneden had gegooid.

Derde Nederlandse wereldtitel

Het was de derde regentrui voor Nederland bij de profs. Een ongekende prestatie in de gescheidenis van het wk, nooit eerder door een land behaald . En dan te bedenken dat Blaak met nog 66 kilometer te gaan tegen de grond sloeg. Het duurde lang voordat ze weer op de fiets zat. ,,Te lang,'' zegt ze zelf. ,,Ik dacht mijn wedstrijd is over. Als ik val maak ik altijd een beetje drama. Ik wachtte op de mechanieker, terwijl ik mijn fiets ook zelf had kunnen maken. Ik zei tegen mezelf: kom op Chantal. Dit is de laatste wedstrijd van het seizoen. Hier heb je zo hard voor getraind. Het team heeft je nodig en ik heb alles gedaan om terug te komen.'' 

In de finale profiteerde Blaak maximaal van de aanwezigheid van de twee topfavorieten Van Vleuten en Van der Breggen sloten halverwege de laatste ronde, op de laatste beklimming van Salmon Hill, bij haar en twee medevluchters aan. Ze hadden toestemming gevraagd om over te steken en de zegen gekregen. Van bondscoach Thorwald Veneberg. En van Blaak.  Blaak: ,,Toen ik bij die drie zat in de laatste ronde, dacht ik: dit zou het zomaar kunnen zijn. Maar als ik tweede word; daar kan ik niet mee thuis komen. Die Engelse Barnes die erbij was, is vrij rap en ik was niet zo zeker van de sprint. Ik heb me nog nooit met haar gemeten en dat wilde ik vandaag  ook liever niet doen. Toen hebben Anna en Annemiek besloten om te komen. Want drie tegen zeven is beter dan één tegen drie.'' 

Verbluffende solo

Toen Blaak op acht kilometer voor het einde alleen aanviel konden haar twee ploeggenoten niets anders doen dan de benen stil houden. Dat Van Vleuten en Van de Breggen dat deden, tekent de opofferingsgezindheid binnen de Nederlandse ploeg. De opmerking van de Australische Katrin Garfood, met een zilveren medaille om haar nek was veelzeggend. ,,Ik hoopte dat Anna en Annemiek meer wilden en achter Chantal aan zouden gaan.'' 

Dat was dus buiten de eensgezindheid van de Oranjevrouwen gerekend. Van Vleuten - uiteindelijk vierde - en Van der Breggen - achtste - vertelden achteraf allebei openhartig dat ze teleurgesteld waren dat ze zelf zonder hoofdprijs eindigde. Of zoals van de Breggen het stelde: ,,Ik was goed, maar weer een kans voorbij.'' 

Zo pakte ze de regenboogtrui waar ze stiekem van droomde terwijl andere vrouwen naar voren werd geschoven. ,,Want ik weet dat ik grote wedstrijden kan winnen. Ik ben zo blij dat we vandaag zo hebben gekoerst. Voor elkaar hebben gewerkt. Dit moesten wij doen, want wij zijn zo sterk. Iedereen moet het gevoel hebben dat 'ie kan winnen. Daarom is iedereen zo gemotiveerd.''  

Op de ploegbespreking op de avond voor de wedstrijd werd Blaak aangewezen als de aanvoerder van de ploeg. Degene die de vrouwen in de wedstrijd aan zou sturen.  ,,Ik zei: dat wil ik doen. Maar ik heb toen ook gevraagd: mag de wegkapitein ook in de vlucht? Het antwoord was: ja. En toen ik vanmorgen wakker werd, was ik gemotiveerd om er een harde wedstrijd van te maken. Maar ik had niet verwacht dat ik zal eerste ever over de streep zou komen.''

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Laatste kilometer

Blaak gaat richting de regenboogtrui!

Nog 1 km

Het verschil is 25 seconden. Blaak gaat wereldkampioene worden!

Nog 2 km

Nog 2 km te gaan. Blaak heeft 17 seconden voorsprong. Dit moet ze kunnen redden.

Nog 3 km

Niewadoma en Garfoot geven het nog niet op, maar Van Vleuten en Van der Breggen zijn prima stoorzenders.

Nog 5 km

Van Vleuten en Van Bergen houden de benen stil. Blaak pakt 22 seconden en lijkt verrassend de wereldtitel te gaan grijpen.

Nog 7 km

Blaak valt aan en slaat een gat met de rest!

Nog 8 km

Niewiadoma, Garfoot, Barnes en Cordon zijn de concurrenten voor de Nederlandse vrouwen.

Nog 9 km

Drie Nederlandse rensters in een kopgroep van zeven: Van Vleuten, Van der Breggen en Blaak. Dat zouden ze toch uit moeten kunnen spelen. Maar hoe?

Volledig scherm
© anp

Nog 10 km

Van Vleuten en Van der Breggen rijden samen met Garfoot en Niewiadoma naar het groepje-Blaak toe. Ze zijn bijna boven op Salmon Hill.

Nog 12 km

Blaak, Cordon en Barnes hebben al 45 seconden te pakken op het peloton. De Nederlandse neemt niet meer over, omdat ze met Van der Breggen en Van Vleuten haar kopvrouwen in het peloton heeft.

Nog 13 km

De Australische Sarah Roy rijdt tussen de koplopers en het peloton in. De voorsprong van het groepje-Blaak op het peloton loopt al op naar 40 seconden.

Nog 15 km

Blaak, Cordon en Barnes beginnen zo aan de laatste beklimming van de drie kilometer lange Salmon Hill. Proberen Van der Breggen en Van Vleuten daar weg te rijden uit het peloton?

Nog 18 km

De rensters zijn begonnen aan het laatste rondje van dit WK. Blaak heeft samen met de Britse Barnes en Cordon-Ragot uit Frankrijk een voorsprong van een halve minuut.

19 km

Blaak krijgt het gezelschap van Hannah Barnes en Audrey Cordon-Ragot. De Nederlandse ploeg zal niet achter haar aan gaan rijden. Gaat Blaak voor een stunt zorgen in Bergen?

Nog 21 km

De kopgroep wordt weer ingerekend, dus tijd voor een nieuwe aanval. Met opnieuw Nederlandse inbreng: Chantal Blaak rijdt samen met twee andere rensters weg.

Nog 22 km

De kopgroep bestaat naast Van der Breggen, Van Vleuten en Ensing uit: Ludwig (Den), Guderzo (Ita), Garfoot (Aus), Spratt (Aus), Deignan (GBr), King (GBr), Niewiadoma (Pol), Delzenne (Fra), Nilsson (Zwe).

Nog 26 km

Twaalf rensters komen vooraan samen in de afdaling van Salmon Hill. Met daarbij het Nederlandse trio Van der Breggen, Van Vleuten en Ensing. Vos is er niet meer bij.

Nog 30 km

De koers barst open bij de voorlaatste beklimming van Salmon Hill. Van der Breggen trekt de boel uiteen en rijdt met een klein groepje (met daarin ook Van Vleuten) naar de groep-Ensing toe.

Nog 30 km

Vormt Ensing straks op Salmon Hill de ideale springplank voor de Nederlandse favorieten Van Vleuten, Van der Breggen en Vos?

Nog 33 km

Weer een oranje shirt vooraan: Janneke Ensing glipt mee in een kopgroepje van 3.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Van het achttal Nederlandse wielrensters dat aan de start komt van de WK wegrace in Bergen, behoort een drietal tot de topfavorieten voor de regenboogtrui. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten (op de foto tijdens haar winnende WK-tijdrit) en Marianne Vos worden algemeen beschouwd als de te kloppen vrouwen. Maar ook het resterende vijftal van Oranje heeft voldoende potentie om hoge ogen te gooien in de 152,8 kilometer lange race op een geaccidenteerd parcours.

In totaal rijden de deelneemsters acht ronden van ruim 19 kilometer. Net voor de helft van elke ronde doemt de beklimming Salmon Hill op, een pittige helling die anderhalve kilometer lang is met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 procent. De wegwedstrijd begint om 13.15 uur, de winnares is ongeveer vier uur later (17.15 uur) bekend. De Deense Amalie Dideriksen is de uittredend kampioene. Zij versloeg vorig jaar in Qatar de Nederlandse Kirsten Wild en Lotta Lepistö (Fin).