Volledig scherm
Het etiket van het Zwarte Pietenbier © RV - privéfoto

Mijdrechtse Spierbier stopt met brouwen van Zwarte Pietenbier

Spierbier in Mijdrecht dacht met het brouwen van 100.000 flessen 'Oud-Hollandsch Zwarte Pietenbier' een leuke grap te maken. Na een paar dagen was de website die de brouwerij lanceerde weer uit de lucht. 'We kregen zoveel nare reacties, we konden dit niet voortzetten.'

Quote

Het lopende vuurtje heeft vlamgevat, we hadden niet gedacht dat het zo'n spannend verhaal zou worden

Richard Spier

Het leek volgens de Mijdrechtse brouwers eerst nog wel zo'n succesverhaal te worden. Binnen een paar dagen tijd hadden brouwers van Spierbier Richard Spier en Gilbert Janmaat via crowdfunding al meer dan honderd flessen verkocht. Nu krijgen alle kopers hun geld weer terug, want de actie is afgeblazen.

Richard Spier: ,,Het lopende vuurtje heeft vlamgevat, we hadden niet gedacht dat het zo'n spannend verhaal zou worden." De brouwer beaamt dat Zwarte Piet bij veel mensen gevoelig ligt en dat ze er bij aanvang eigenlijk niet goed over hadden nagedacht. ,,De Zwarte Pietendiscussie heeft twee gezichten. We kregen zulke negatieve reacties. Van de mensen die Zwarte Piet als iets negatiefs zien, maar ook van bekenden en op de persoon af. Dat heeft ons doen besluiten om de actie niet voort te zetten", reageert Spier.

De brouwer had wel wat reacties en gescheld verwacht, maar niet zoveel. ,,Ook had ik niet verwacht dat het zo'n impact op mij persoonlijk zou hebben. We worden afgeschilderd als racist, terwijl we nooit kwaad in de zin hebben gehad." Spier wilde het bier in eenmalige oplage van 100.000 flessen brouwen, naar oud-hollands recept.

Op oudhollandszwartepietenbier.nl schreven de brouwers dat ze willen voorkomen dat de figuur van Zwarte Piet uit de Nederlandse cultuur en traditie verdwijnt. ,,Met het brouwen van het speciale bier willen ze met een dikke knipoog hun mening geven", stond op de site. Bij genoeg animo zou het bier in november worden gebrouwen, zodat het 'op 5 december tussen de pakjes kon staan'.

Op de website was een voorbeeldetiket te zien van een traditionele zwarte piet, met rode lippen en oorringen, die een slok neemt uit een glas. Volgens Spier klinkt het misschien laf om de actie stop te zetten, maar is het de ophef volgens hem uiteindelijk niet waard. ,,We zijn ook bang dat als we door zouden gaan, we de Nederlandse brouwerswereld tegen ons in het harnas zouden jagen. Uiteindelijk zou het ons grote klanten kunnen kosten en dat willen we niet. Bij nader inzien is het geen goed idee geweest."

Groene Hart