Volledig scherm
© Frank de Roo

Kiezer bepaalt ook lot van wethouder Schneider

analyseBehalve de Woonvisie staat vandaag ook de politieke toekomst van wethouder Ronald Schneider (wonen, Leefbaar) op het spel. Een geldig 'nee' kan niet zonder gevolgen blijven, beseft vrijwel iedereen in het stadhuis.

Hij heeft hoog ingezet aan de speeltafel. De vandaag voorliggende Woonvisie is, aldus Ronald Schneider (wonen, Leefbaar), niets meer of minder dan zijn pièce de résistance. Bijna tot vervelens sprak de Leefbaar-wethouder die drie woorden de voorbije weken uit. Vandaag, bij Rotterdams eerste stadsreferendum sinds 1995, velt de kiezer een oordeel over zijn 'meesterwerk'.

Wie die hoogdravende woorden vertaalt naar de realiteit aan de Coolsingel, weet genoeg: de kiezer velt vandaag óók een oordeel over het politieke lot van Schneider. Een geldig 'nee' brengt de toch al belaagde wethouder zover in het nauw, dat hem geen andere optie rest dan de handdoek te werpen.

Zelf wilde Schneider vorige maand niet vooruitlopen op dat doemscenario. ,,Dat is aan de raad.'' Tegelijkertijd waagde hij zich onlangs wel aan een provocerende voorspelling. Het raadgevende referendum is pas geldig bij een opkomst van 30 procent of meer en die drempel wordt vermoedelijk niet gehaald, zo had Schneider zich laten influisteren.

Brokkenpiloot
,,Blufpoker'', meent de oppositie. Die schreeuwt al maanden om zijn hoofd: Schneider (53) is in de ogen van veel raadsleden de grootste brokkenpiloot van het college (Leefbaar, D66 en CDA). ,,Vrijwel elk dossier blijft aan zijn vingers kleven, de ellende blijft zich maar opstapelen op zijn bureau'', zegt een betrokkene.

Aan zijn partijgenoten ligt het - ogenschijnlijk - niet. Leefbaar voerde de afgelopen weken fel campagne voor een 'ja' met de strijdleus 'Stop de verloedering!' Leefbaar zou Leefbaar niet zijn als die oproep vergezeld ging van wat de linkse oppositie beschouwt als 'misleidende angstbeelden': een poster met een minaret en een zee aan tv-schotels.

,,Voor Leefbaar gaan verloedering en islamisering weer eens hand in hand'', schamperde SP-leider Leo de Kleijn. Zijn Leefbaar-tegenstrever Ronald Buijt bleek niet onder de indruk van die schimpscheut. Onverdroten bleef hij zijn boodschap herhalen: ,,Rotterdam mag niet langer een armoedemagneet zijn.''

Coup
Slaat de kiezer die waarschuwing in de wind en wordt de kiesdrempel gehaald, dan heeft Leefbaar een probleem. Hoewel: sinds zijn 'wethouderscoup' heeft Schneider nog maar een beperkt aantal vrienden in eigen gelederen. Wie hoog spel speelt, kan diep vallen. Zeker in de politiek.