Volledig scherm
© ANP

Vestia schrapt sociale huurwoningen in regio

Woningcorporatie Vestia wil honderden sociale huurwoningen in de Barendrechtse Vinex-wijk Carnisselande schrappen. Ze gaat daarmee in tegen de uitdrukkelijke wens van de gemeente Rotterdam, die juist wil dat randgemeenten méér sociale huurwoningen aanbieden.

Quote

Voor onze sociale huis­ves­tings­taak richten we ons op de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer

Woordvoerder Vestia

Vestia zegt dat de ingreep uit financiële nood is geboren. De corporatie gaat sinds de derivaten-affaire gebukt onder een zware schuldenlast. Door in Barendrecht de huur van zo'n 500 goedkope woningen met honderden euro's te verhogen, hoopt de corporatie dat er extra geld in het laatje komt.

Het besluit van Vestia ligt gevoelig. Deze week wordt in Rotterdam het woonreferendum gehouden. De gemeente wil het aantal goedkope woningen met 20.000 terugdringen. Volgens de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider telt Rotterdam te veel goedkope woningen en moeten regiogemeenten, zoals Barendrecht, juist goedkope woningen bijbouwen.

Meer waard
Maar daar heeft Vestia geen boodschap aan. Het bezit van Vestia in Barendrecht is veel meer waard dan de huren die worden gevraagd, aldus een woordvoerder van de corporatie. Bovendien valt Barendrecht niet meer in het 'kerngebied'.

,,Voor onze sociale huisvestingstaak - en de bijbehorende investeringen - richten we ons op de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer'', legt zij uit. De gevolgen zijn merkbaar voor Barendrecht. Het gaat om woningen in de Vinex-wijk Carnisselande. Daar heeft Vestia bijna 900 woningen, waarvan 86 procent in de sociale sector (met een maximumhuur van 711 euro).

Vestia wil de verhoudingen omdraaien: bij 626 woningen (70 procent van het totaal) worden de huren vrijgegeven. Zodra de woningen leeg komen te staan, gaan de huren flink omhoog. Hoeveel exact is nog niet duidelijk. De gemiddelde huur in Barendrecht bedraagt nu zo'n 535 euro. Volgens het puntensysteem zou een huur van 866 euro gerechtvaardigd zijn, zegt Vestia.

Tekort
De gemeente Barendrecht heeft bezwaar aangetekend. Volgens wethouder Dirk Vermaat ontstaat er een tekort aan sociale woningen in Barendrecht. Afgesproken is namelijk dat 22 procent van het aantal woningen is bestemd voor inwoners met een smalle beurs. ,,Het is onmogelijk om dit aantal sociale woningen bij te bouwen.''