Volledig scherm
© anp

Woonvisie: eerste 850 woningen op de schop

Nu het licht op groen is gezet voor de Woonvisie, worden de komende drie jaar 850 verloederde particuliere woningen in Rotterdam-Zuid opgeknapt of herbouwd. Voor deze grote operatie is 85 miljoen euro beschikbaar. De sloopkogel gaat zeker in honderden particuliere, veelal vooroorlogse woningen.

Quote

Wij investeren alleen in ons eigen bezit

Vestia en Havensteder

De kosten zijn hoog: eerst moeten de eigenaren worden uitgekocht, daarna volgen sloop en nieuwbouw. De kosten per woning bedragen zo'n 100.000 euro. Maar het is nodig, stelt wethouder Ronald Schneider (wonen, Leefbaar) in zijn Woonvisie. Er zijn nu geen projectontwikkelaars of particuliere bedrijven te vinden die deze klus willen klaren. Als de eerste stap is gezet, wordt de wijk vanzelf aantrekkelijker om te investeren, is de gedachte.

Directeur Marco Pastors van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid verwacht dat de woningen tussen vijf en acht jaar klaar zullen zijn.

Extraatje
De 85 miljoen euro om deze klus te klaren is grotendeels afkomstig van de woningbouwcorporaties. Als zij investeren in Zuid, krijgen zij een extraatje van het rijk. Althans zij krijgen dan een korting op de beruchte verhuurdersheffing - die alle corporaties in het land moeten betalen. Dat bedrag wordt nu dus gebruikt om de verouderde huizen op Zuid een boost te geven. Deze regeling werd in juni afgesproken met minister Stef Blok (Wonen, VVD).

Het is een flinke eerste stap in de richting van de woonplannen van wethouder Ronald Schneider (wonen, Leefbaar). Maar het komt maar deels tegemoet aan zijn ambitie. Schneider schrijft in de Woonvisie dat in totaal 10.000 goedkope particuliere woningen op Zuid grondig moeten worden aangepakt, met een tempo van ongeveer 500 per jaar.

Miljard
Voor deze mega-klus is een miljard euro nodig. De gemeente heeft toegezegd 10 miljoen euro per jaar te investeren. Maar de rest van dat bedrag is voorlopig nog niet binnen. Schneider wijst naar de woningbouwcorporaties. Die zouden van de investering profiteren omdat als de wijk beter wordt, ook hun woningen meer waard worden.

Maar de corporaties zijn daar niet voor te porren. ,,Wij investeren alleen in ons eigen bezit'', laten zowel Vestia als Havensteder weten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam