Volledig scherm
Aart de Kruijf, wethouder. © Saskia Berdenis van Berlekom

College Barneveld weerspreekt oud-wethouder Van den Hengel: ‘Wij herkennen ons niet in zijn brief’

Het Barneveldse college van b en w schrijft in een woensdagavond naar buiten gebrachte memo dat de informatie over het onderzoek naar het bedrijf Vink voor het eerst is besproken op 20 maart 2018. Daarmee weerspreekt het college de verklaring van oud-wethouder Gerard van den Hengel (VVD), die zegt dat het college al drie maanden eerder op de hoogte was.

Het college schaart zich met deze reactie achter de beweringen van De Kruijf, die de afgelopen dagen onder vuur kwam te liggen vanwege zijn uitspraken. ‘Het is de oprechte herinnering van ons college en de betrokken ambtenaren, dat de eind 2017 informeel gedeelde informatie vanuit de provincie, voor het eerst in de rondvraag van de collegevergadering van 20 maart 2018 is besproken. In de tussenliggende periode is het niet aan de orde geweest. Wij herkennen ons dan ook niet in de brief van de heer Van den Hengel over de gang van zaken rond de informatieverstrekking’, schrijft het college.

Ongeloof

Volledig scherm
Gerard van den Hengel. © AD

Van den Hengel schreef woensdagavond vol ongeloof te zijn over de uitspraken die De Kruijf deed over hem tijdens een commissievergadering over de zandcrisis afgelopen maandag. Volgens De Kruijf wist Van den Hengel al in december 2017 over het onderzoek naar het verdachte zand van Vink, maar stelde hij de rest van het college pas in maart 2018 op de hoogte. Volgens Van den Hengel is dit niet waar en stelde hij het college een week nadat hij over het onderzoek hoorde al op de hoogte. Hij eist dat De Kruijf zijn verdachtmaking intrekt en dat er een rectificatie komt. Hij zegt ook bereid te zijn om een verklaring onder ede te geven.

In de memo die het college woensdagavond verstuurde, staat dat het er niet toe doet welke informatie welke portefeuillehouder bereikt, omdat het onder zogenoemd collegiaal bestuur van het college valt. Ieder lid van het college is daarmee verantwoordelijk voor de zandcrisis.

Het principe van collegiaal bestuur is volgens het college ook de reden dat in alle brieven aan de raad over de zandkwestie, waarin wordt gerept dat het college in december 2017 al wist over het onderzoek naar Vink, altijd de termen ‘wij’ en ‘ons’ zijn gehanteerd. Terwijl volgens het college tot maart 2018 alleen Van den Hengel op de hoogte was.

Vanavond wordt de zandcrisis en de kwestie tussen Van den Hengel en De Kruijf besproken tijdens een gemeenteraadsvergadering.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort