Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AD

Gelderland: We kunnen asbest Vink niet strenger controleren door uitspraak stikstof

Strakkere regels voor de inname van asbest door afvalverwerker Vink uit Barneveld. Die zou de provincie Gelderland graag willen doorvoeren. Alleen: door de beruchte stikstofuitspraak lukt dat nu niet, zegt de provincie.

Dat blijkt uit antwoorden op Statenvragen van Ton Diepeveen van de Gelderse PVV.

De Raad van State zette enkele maanden terug een streep door het landelijke stikstofbeleid. En dat heeft gevolgen voor vrijwel alles wat met stikstof te maken heeft.

Veel nieuwe vergunningen kunnen niet worden verleend tot er een oplossing is gevonden. Datzelfde geldt voor een nieuwe vergunning voor de inname van asbest door Vink, stelt de provincie Gelderland.

Concept ligt er al

Quote

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er nu helemaal niks gebeurt

Ton Diepeveen, Statenlid PVV

Eind november vorig jaar zou de provincie al een opzet voor een nieuwe vergunning voor Vink hebben afgegeven. De licentie die de afvalverwerker nu heeft, past volgens Gelderland niet meer bij de werkzaamheden van Vink. 

‘Vink moet een nieuwe vergunning krijgen met een helder en duidelijk toetsingskader met betere voorschriften voor het accepteren en registreren van asbest’, schrijft het Gelderse bestuur. ‘Daarmee kunnen wij op een goede en effectieve manier toezicht uitoefenen.’

Overtredingen en tekortkomingen

Aanleiding voor de gewenste ‘strakkere voorwaarden’ is een rapport van de Gelderse Omgevingsdiensten over overtredingen en tekortkomingen bij de inname van asbest door Vink. Dat werd eind juli openbaar gemaakt.

Statenlid Diepeveen vindt het ‘bijzonder’ dat Gelderland nu niet zo kan handhaven zoals het zou willen. Hij trekt de conclusie dat de huidige vergunning van Vink ‘geen adequate handvatten’ biedt. ,,En dat is niet best. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er nu helemaal niks gebeurt.’’

Diepeveen is net terug van vakantie en wil zich de komende tijd verder verdiepen in de antwoorden op zijn Statenvragen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort