Volledig scherm
Exterieur van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. © anp

ASz op 25e plek in Ziekenhuis Top 100 is 'teleurstellend'

Bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) noemt de 25ste plek in de AD Ziekenhuis Top 100 ‘teleurstellend’. Voor het eerst in zes jaar eindigt de winnaar van 2013 en 2014 buiten de top 10.

Quote

Ik zal alles doen wat binnen mijn vermogen ligt om tot verbete­ring te komen.

Peter van der Meer, bestuursvoorzitter

,,Ik zal alles doen wat binnen mijn vermogen ligt om tot verbetering te komen”, reageert topman Peter van der Meer van het Dordtse ziekenhuis. ,,We zijn een goed ziekenhuis, verdienen meer dan plek 25. Laten we er volgend jaar voor zorgen dat we het beste ‘verbeterziekenhuis’ van Nederland zijn.”

Eén van de punten waarop het ASz minder goed scoort is de duur van de opname. Volgens Van der Meer komt dat door de zorg aan kwetsbare ouderen van (vooral) 85-plus. ,,Sinds 1 september hebben we een hotline met verpleegtehuizen om die ‘opstopping’ tegen te gaan. Dit is deels een uitvloeisel van overheidsbeleid. Ouderen krijgen minder snel een plek in een tehuis.”

Heropnames

Volledig scherm
Peter van der Meer. © ASZ

Uit de AD Ziekenhuis Top 100 die vandaag verschijnt, blijkt verder dat het ASz punten laat liggen door relatief veel heropnames na ontslag uit het ziekenhuis. Topman Van der Meer zegt dat het ASz dit ook al constateerde. ,,We hebben in kaart gebracht waar het zit. Dat moet beter, ik ben ervan overtuigd dat dit over 2017 het geval zal zijn.”

De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens over 2016 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland, die ziekenhuizen verplicht aanleveren.

Medicijngebruik

De organisatie van het medicijngebruik van patiënten kan ook beter, blijkt uit de jaarlijkse AD-lijst. Slechts tweederde van de minderjarige patiënten en van de senioren krijgt een goede medicatieoverdracht bij ontslag uit het ziekenhuis. Van der Meer verwacht dat de recente omschakeling naar het Elektronische Patiëntendossier bijdraagt aan een verbetering op dit punt.

Overigens levert het Albert Schweitzer als breed topziekenhuis nog steeds prima zorg. Het haalt goede scores bij de cardiologische ingrepen en bij veelvoorkomende operaties zoals heupfracturen.

Het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem is net als vorig jaar winnaar van de Ziekenhuis Top 100. Het is na het ASz in 2013 en 2014 voor de tweede keer in de geschiedenis van Top 100 dat een ziekenhuis twee jaar achter elkaar wint. Het ASz en Beatrix werken op veel onderdelen samen. In 2016 besliste de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en later de rechter dat het ASz en Beatrix niet mochten fuseren.

De val uit de top 10 na vijf jaar is volgens Van der Meer niet het gevolg van verslapping. ,,Daarvan is geen sprake. De verschillen met andere ziekenhuis zijn klein. Maar hier en daar wat aanscherping kan geen kwaad.”

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Een meldpunt voor gevaarlijke honden is:

  • Een goed initiatief dat zal helpen bijtincidenten te voorkomen (63%)
  • Onzin, het gaat niets uithalen (37%)
814 stemmen