Volledig scherm
© Emiel Muijderman

'Maagverkleining was mijn beste keuze ooit'

Hij zei nooit ‘nee’ als de hapjesschaal langskwam, dat type levensgenieter was Martin Hamstra. Tot de weegschaal 153,7 kilo aantikte. Hij onderging een maagverkleining in ziekenhuis ZGT in Almelo. ,,De beste keuze die ik ooit heb gemaakt.’’

Hoe keek je tegen jezelf aan toen je nog dik was?

Paspoort

Naam: Martin Hamstra
Leeftijd: 50 jaar
Woonplaats: Almelo
Beroep: Eigenaar klokken atelier Het Uurwerk. Martin restaureert en repareert klokken.
Operatie: Maagverkleining (gastric sleeve)
Woog: 153,7 kilo
Weegt: 99 kilo

,,Ik was zo’n type dat van zijn eigen levensstijl een geintje maakte. Misschien verschool ik me wel achter mijn lach. Genieten was mijn motto. Ik at veel en de hele dag door. Vooral hartige dingen als pizza’s, broodjes en grote stukken vlees. Ik was toen nog vertegenwoordiger en zat vaak op de weg. Zo’n zittend beroep helpt natuurlijk niet mee. Voor ik op pad ging, kocht ik drie broodjes bij het tankstation. Achter het stuur werkte ik die naar binnen.

Mijn omgeving kende me als de altijd gezellige Martin die ook in het café geen drankje afsloeg. Op een verjaardag had ik de hapjesschaal al geïnspecteerd voor hij langskwam.’’

Dat klinkt als een levensgenieter.

,,Precies. Ik ben niet de emotie-eter, die zijn troost zoekt in de inhoud van de koelkast. Het begon in militaire dienst. Ik was gestationeerd bij de afdeling Verbindingen in Holterhoek.

Eén groot feest. Ik heb nooit een mars hoeven lopen, want ik was chauffeur. Elke vier weken gingen we op oefening en dan kregen we een budget mee voor eten en drinken.

Dat ging altijd op. In die periode kwam ik 20 kilo aan, terwijl ik daarvoor een echte sportman was. Vijf keer in de week naar de sportschool. Na mijn diensttijd ging ik bijna nooit meer.’’

Ben je vaak op dieet geweest?

,,Noem mij een dieet en ik heb het geprobeerd. Voor mijn trouwen ben ik nog stevig afgevallen. Maar na elke geslaagde poging om de kilo’s te verjagen, vlogen deze er net zo hard weer aan. Vaak met nog wat extra gewicht erbij. Het bekende jojo-effect.

Toen ik op mijn zwaarst was, wees de weegschaal 153,7 kilo aan. Ik had een BMI (Body Mass Index, red.) van plus 40. Zwaar overgewicht.’’

Was dat de limiet?

,,De omslag werd ingeluid met een schaafwondje op mijn scheenbeen. Dat heelde niet. Ik heb er zes weken mee rondgelopen. De huisarts stelde vast dat ik een slechte doorbloeding had. Wat niet los stond van mijn overgewicht. Hij vroeg voorzichtig of ik weleens een operatie had overwogen.

Eenmaal thuis vertelde ik het mijn vrouw. Die ging direct internet op en meldde me aan voor een informatiebijeenkomst van het Obesitascentrum van ziekenhuis ZGT in Hengelo. Daar herkende ik mezelf in het verhaal van een ervaringsdeskundige politieagent. De volgende dag besloot ik tot een maagverkleining.’’

Zo’n operatie krijg je niet van vandaag op morgen.

Niet voor iedereen

Zwaargewichten komen niet zomaar in aanmerking voor een operatie in het Obesitascentrum van ziekenhuis ZGT (het centrum zit in Hengelo, operaties vinden plaats in Almelo).
De belangrijkste criteria:
➜ Iemand moet een BMI (Body Mass Index) hebben van boven de 40. Boven de 35 kan ook, maar in dat geval moet er sprake zijn van een aan overgewicht gerelateerde ziekte.
➜ Het overgewicht moet langer dan vijf jaar bestaan.
➜ Iemand moet serieuze afvalpogingen hebben gedaan bij een diëtist of andere professional.

,,Er gaat een uitgebreid traject aan vooraf. Dat bestaat uit gesprekken met een psycholoog en een diëtist. Via de internist volgt een screening of je deze operatie fysiek kunt ondergaan. In mijn geval was het antwoord ‘ja’. Ik heb me verdiept in de verschillende behandelingen en koos in overleg met de arts uiteindelijk voor de ‘gastric sleeve’.

Dat is een maagverkleining, maar die is technisch minder ingrijpend dan de ‘gastric bypass’, de klassieke maagverkleining.

Een deel van de maag wordt bij een gastric sleeve verwijderd, maar de dunne darm wordt niet omgelegd of opnieuw aangesloten.

,,Tussen de eerste intake en de operatie zat een half jaar. In die periode zat ik in een lotgenotengroep. Er was veelherkenning, vooral over hoe de omgeving reageert. Mensen denken: je kunt toch gewoon afvallen? Mijn vrouw en ik gingen een bed kopen en ik probeerde er één in de winkel. ‘Die is niet geschikt voor u’, zei een verkoper. Dat viel me rauw op mijn dak. Ook kreeg ik nul op het rekest toen ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilde afsluiten.Dat had te maken met de gezondheidsrisico’s.’’

Een maagverkleining heeft forse consequenties voor de leefstijl.

,,Dat klopt. De operatie zelf viel enorm mee. Dezelfde middag mocht ik al weer wat eten: wat spinazie en een aardappel. ’s Avonds heb ik een rondje gemaakt over de afdeling. De volgende dag werd ik ontslagen. Na drie dagen wilde ik weer aan het werk, maar dat vond mijn vrouw geen goed idee. Uiteindelijk ben ik na tien dagen langzaamaan weer begonnen. Dat was snel, maar ik heb een zittend beroep.

Iemand die zwaar tilwerk verricht, mag zes weken niet werken. ,,Ik eet nu zes keer op een dag, telkens kleine porties. Grote hoeveelheden in een keer naar binnen werken, dat kan niet meer. Bepaalde voedingsmiddelen verdraag ik niet meer. Alcohol bijvoorbeeld. Maar ook de combinatie pasta met kip. Of nasi met gesneden ossenhaas van de Chinees. Brood smaakt me als gortdroge rijst. In plaats van boterhammen eet ik crackers.’’

Hoe is het nu?

,,De operatie was op 13 mei 2015. Ik weeg nu nog 99 kilo en ben sinds januari van dit jaar ook verlost van slaapapneu. Deze aandoening was een gevolg van mijn overgewicht. Ik had liefst 71 inhoudingen van de adem per uur. Ook in de auto had ik soms van die wegzakkertjes. Achteraf was het best ernstig. Maar omdat ik al dertig jaar te zwaar was, hoorden de ongemakken bij mijn leven.

Pas achteraf realiseerde ik me hoe groot de beperkingen waren. De operatie heeft mijn leven veranderd. Ik geniet nog steeds volop van het leven. Een feestje is voor mij nog steeds een feestje, ook zonder alcohol en hapjes.’’

Volledig scherm
Na © prive
Volledig scherm
Voor © prive

Ziekenhuis Top 100 2017 in kaart