Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Camping in Zuiderpark: 'Het is hier fantastisch'

De allereerste Buurtcamping van Den Haag was een succes. Het terrein in het Zuiderpark stond nog niet helemaal vol, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Volledig scherm
© Daniella van Bergen
Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Het is absoluut een gat in de markt, de Buurtcamping. Wie, meestal om financiële redenen, deze zomer niet op reis kan, krijgt in het Haagse Zuiderpark toch even een vakantiegevoel. ,,Het is hier fantastisch", zegt Vincent. ,,Toen ik er over las, dacht ik: dit is dé kans om een keer met mijn zoon van 15 te kamperen. Dat hebben we vroeger nooit samen gedaan."

Er hadden op het terrein van de tijdelijke (tweedaagse) camping nog minstens dertig tenten bij gekund. Er zijn 43 plekken bezet. ,,Voor de eerste keer is dat uitstekend", oordeelt Laura van Swigchum, een van de campingbeheerders. ,,Veel mensen weten er niet van en we moeten het toch van mond-tot-mondreclame hebben."

De tweede en laatste nacht, van zaterdag op zondag, staan er al vier tenten meer. ,,Dat zijn mensen die kwamen langsfietsen en het zo leuk vonden dat ze zich hebben aangesloten."

,,Er zullen ook mensen zijn die er niet voor durven uit te komen dat ze geen geld hebben", zegt Vincent. Iedereen is welkom op de Buurtcamping, maar het kamperen in het Zuiderpark is vooral bedoeld voor mensen met een smalle beurs. Voor Ooievaarspashouders kost een plek voor de tent anderhalve euro plus een euro per persoon per nacht.

Volledig scherm
© Daniella van Bergen
Volledig scherm
© Daniella van Bergen
Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Echte vakantie
Vincent is dus voor zichzelf en zijn zoon vijfenhalve euro kwijt voor het hele weekeinde. Geld voor een echte vakantie heeft hij niet. Vincent zit in de in de schuldhulpverlening. Hij wil niet met zijn achternaam in de krant, en ook niet op de foto.

Vincent is opgewekt. Hij ziet dat zijn zoon het naar zijn zin heeft. ,,Die jongen heeft heerlijk geslapen", zegt hij zaterdag na de eerste nacht. ,,Ik iets minder. Mijn matrasje was lek. Ik ga straks wel even bij Tante Leen langs.

Tante Leen is de plek op de camping waar er spullen geleend kunnen worden. Heel luxe is de tent van Telfort, een van de sponsors, waar de kampeerders gratis de spieren kunnen laten masseren. Het bord in het midden van de camping staat vol met activiteiten, vooral voor de kinderen. Op de eerste avond was er zelfs een 'vertel-heks', die zich spontaan aandiende voor de verhalen rond het kampvuur.

Er staan toiletten op het terrein, maar geen douches. Daarvoor moeten de campinggasten even terug naar huis. Het kan allemaal nog beter, weten de beheerders, allen vrijwilligers. Maar de voorbereidingstijd was nu te kort. Ze hebben zelfs overwogen om er mee te stoppen toen de benodigde vergunning lang op zich liet wachten.

,,Het is hier soms een beetje een rommeltje", zegt Sherry Aarts. ,,Chaotisch, maar gezellig." Eigenlijk zou ze er met haar dochter Femke maar één nacht slapen, maar blijft uiteindelijk de tweede ook. Ze zitten met zijn tienen bij elkaar in vijf tenten. De buurvrouw en een nicht met hun kinderen zijn er ook.

Dat is hét doel van de buurtcampings, het verbroederen en met elkaar optrekken. ,,Je doet 's ochtends de rits van je tent open en zegt goedemorgen tegen de buren", stelt beheerder Van Swigchum. ,,Daar valt op een camping bijna niet aan te ontkomen. Thuis op het portiek lopen mensen makkelijk langs elkaar heen zonder gedag te zeggen."

De gasten op de eerste buurtcamping van Den Haag zijn van uiteenlopende komaf, autochtonen, allochtonen, gezinnen, alleenstaande moeders én vaders, Surinaamse vrienden. Er slaapt de eerste nacht zelfs een zwerver op de camping. Hij dook vrijdagmiddag op en kreeg een tentje en een luchtbed te leen.

Luidruchtig
De man is 's avonds na elf uur, wanneer het volgens de regels stil moet zijn, nogal luidruchtig en wordt door de bewaking tot de orde geroepen. De tweede nacht is hij er niet meer.

Gezien de enthousiaste reacties van de eerste gasten zou de Zuiderpark-camping volgend jaar weleens propvol kunnen zitten. Ruimte voor uitbreiding is er in elk geval genoeg in het prachtige park in het hart van Den Haag.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag