Volledig scherm
Roos Jooren komt wekelijks met haar kinderen Misha (1,5) en Boris (4) in Stadstuin Emma’s Hof in Den Haag. © Daniella van Bergen

Geen eigen tuin? Ga naar een stadstuin in de buurt!

In deze vakantieperiode schrijven Till Behne en Nicolette van der Werff over de zomer in onze regio, waarin gewerkt, geluierd en genoten wordt.

Wat is er lekkerder dan ’s zomers de tuindeuren opengooien en je eigen stukje natuur instappen? Alleen lastig als je helemaal geen tuin hebt.

Gelukkig zijn er voldoende stadstuinen waar je gratis mag vertoeven voor dat echte tuingevoel. In Den Haag is er een aantal fijne plekken voor mensen zonder tuin. Bijvoorbeeld Emma’s Hof in de Galileïstraat. Een door buurtbewoners ingerichte en onderhouden groene oase waar ook kinderen heerlijk kunnen spelen, onder meer met stromend water in een klein beekje. Een bekend alternatief is de Zeeheldentuin in de Tasmanstraat. Hier wordt aan de ene kant groente verbouwd in fraai aangelegde moestuintjes. De andere kant is ingericht voor avontuurlijk spel, onder andere dankzij een oude boot. 

Verstopt

Een ander goed verstopt geheim is Sunny Court. Ingesloten in het bouwblok Reinkenstraat, Obrechtstraat, Koningin Emmakade en met een ingang aan de Laan van Meerdervoort 189b. Ook dit is een initiatief van betrokken buurtbewoners. Beschut tussen huizen ligt hier een fijne speelplaats voor de kinderen en zijn er voldoende zitplekken voor de meegekomen (groot)ouders.

Ook in andere delen van de regio zijn zulke mooie plekken te vinden. In Delft is er bijvoorbeeld de PROEFtuin aan de Nijverheidsstraat. Deze tuin is onder meer door crowdfunding gerealiseerd en belangstellenden kunnen de producten oogsten met een plukabonnement. Een andere fijne plek is stadstuinderij BuitenLeeft aan de Middelweg. Ook hier kun je samenkomen en twee keer per week je eigen biologische groenten oogsten.

In het Westland valt er ook genoeg te beleven voor mensen zonder tuin. Zo is het Heilige Geesthofje in Naaldwijk een populaire locatie. Of het Hofpark in het centrum van Wateringen, bijzonder vanwege de vele verschillende soorten bomen. Ook is er een kinderboerderij en een speeltuin. En dan is er in ’s-Gravenzande nog het Oranjepark en het bijzondere tuintje tegenover De Kreek, aan de Leeuweriklaan.

Groen

Ook Zoetermeer heeft veel groen te bieden. De Hof van Seghwaert bijvoorbeeld, een historische boomgaard midden in een woonwijk. Bewoners hebben zich ingezet om deze perengaarde te behouden als cultureel erfgoed en sociaal groen trefpunt in de wijk. Hetzelfde geldt een beetje voor de wijktuinen Noordhove. Een prachtige groene plek, waar het helaas nog maar de vraag van is, of deze behouden kan blijven.

 Tips? Mail naar: grootdenhaag@ad.nl

Volledig scherm
© Daniella van Bergen

In samenwerking met indebuurt Den Haag