Volledig scherm
Wat groeit er bij jou in de buurt? De Wildplukwijzer geeft daar antwoord op. © NICO SCHOUTEN

‘Het is jagen, een wedstrijd tussen jou en de natuur’

In deze vakantieperiode schrijven Till Behne en Nicolette van der Werff over de zomer in onze regio, waarin gewerkt, geluierd en genoten wordt. 

Lokaal en biologisch eten is mateloos populair. ­Lokaler en biologischer dan direct uit de natuur plukken wordt het niet. Maar waar vind je al die lekkernijen in de natuur? Daar bedacht Meneer Wateetons, de man achter de Wildplukwijzer, iets op. In het kort: de Wildplukwijzer is een website en een app waar je via Google Maps locaties kan vinden om te wildplukken. Je kan zoeken op adres, dus wat groeit er bij jou in de buurt? Of je kan zoeken per categorie en bloeiperiode, dus waar vind ik hazelnoten en wanneer bloeit de vlierbes. Even voor de duidelijkheid: wildplukken is officieel niet toegestaan. Het valt formeel gezien onder stroperij. Maar wie het met mate en respect voor de natuur doet, zal er niet snel op worden aangesproken.

Quote

Je moet wel genoeg overlaten voor de dieren

Meneer Wateetons

Dieren

,,Staatsbosbeheer zegt dat je het ook kan zien als genieten van de natuur”, zegt Meneer Wateetons. ,,Maar je moet wel genoeg overlaten voor de dieren. En vruchten zijn ook het voortplantingsmechanisme van een plant, dus zonder vruchten geen nieuwe planten.”

Inmiddels zijn er duizenden ­locaties door heel Nederland te vinden op de Wildplukwijzer. En daar komen dagelijks tientallen nieuwe locaties bij, dankzij ­enthousiaste wildplukkers. En dat kan iedereen zijn. Als je zelf ergens een prachtige locatie tegenkomt, kun je die toevoegen aan de lijst.

Het idee voor de Wildpluk­wijzer ontstond toen Meneer ­Wateetons fietsend naar zijn werk een volle pruimenboom tegenkwam op een ongewone plek. En vervolgens een appelboom. En toen dacht hij: wat zou het leuk zijn als ik die kennis kan delen. En zo werd de Wildplukwijzer geboren. Bij het realiseren van de website en de app krijgt hij hulp van enthousiaste webdeveloppers die zijn idee een warm hart toedragen. ,,We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een functie dat je een routebeschrijving kunt krijgen van jouw locatie naar de wildplukplek.”

Het is volgens Meneer Wateetons best bijzonder wat er allemaal in de natuur te vinden is. Van wilde oregano en munt tot hazelnoten, walnoten, kastanjes en veel fruit zoals mirabellen, pruimen en vlierbloesem. Maar ook paddenstoelen en zelfs mosselen en oesters zijn te vinden via de Wildplukwijzer.

,,Ik hou van basaal en vind de oorsprong van dingen heel mooi. En oorspronkelijker dan wildplukken wordt het niet. Het is een soort jagen, een wedstrijd tussen jou en de natuur. En die triomf als je iets vindt, is prachtig!”

Tips? Mail naar: grootdenhaag@ad.nl.

In samenwerking met indebuurt Den Haag