Volledig scherm
vader John en zoon Tommy Langeveld doen mee met de Amsterdam City Swim - VOORBURG 18 JULI 2017 - FOTO NICO SCHOUTEN © NICO SCHOUTEN

'In Amsterdamse grachten is het straks ieder voor zich'

In deze vakantieperiode schrijven Till Behne en Nicolette van der Werff over de zomer in onze regio, waarin gewerkt, geluierd en genoten wordt. 

John Langeveld (66) uit Voorburg maakte vijf jaar geleden, na zijn wekelijkse baantjes in zwembad de Fluit, een praatje met een medezwemmer. Het bleek een van de organisatoren van de Amsterdam City Swim en die wist hem te porren voor het goede doel twee kilometer door de grachten van Amsterdam te zwemmen. Van zijn drie zonen was alleen Tommy (36) te porren om mee te gaan. Over enkele weken zwemmen vader en zoon Langeveld voor de vijfde maal door de Keizersgracht om geld op te halen voor de spierziekte ALS.

John, die tot zijn pensioen werkzaam was in de grafische industrie, en Tommy, werkzaam bij Koninklijke Drukkerij Em. de Jong, zwemmen tegenwoordig tweemaal in de week om straks fit aan de start te kunnen verschijnen. Tijdens de zwemles van (klein-)dochter Charlotte (7) trekken ze ieder honderd baantjes in de Fluit. Daarnaast zwemmen ze in het open water van Vlietland of zoals op de foto in de Vliet van Voorburg.

Aanmoedigingen
De bedoeling is niet alleen de tocht uit te zwemmen maar ook om een mooie tijd neer te zetten. ,,Ik doe er 38 minuten over. Pa iets langer'', zegt Tommy. Hoewel ze gezamenlijk trainen is het straks in Amsterdam 'ieder voor zich'. ,,Zodra we in het water liggen, zijn we elkaar kwijt. Niet omdat we dat willen, maar omdat het geen doen is tussen al die mensen."

Bij Vlietland trainen ze met zwemmers die aan een triathlon willen meedoen. Ook in de Vliet zijn ze niet alleen. Vanaf een boot met twee Voorburgse pensionado's, die even in hun eigen stad zijn om thuis de was te doen, klinken aanmoedigingen als ze hun gewone kloffie verwisselen voor hun wetsuit. ,,Tegen de kou'', zeggen de zwemmers, die als ze eenmaal in de Vliet liggen zo weinig mogelijk water proberen binnen te krijgen. John: ,,Twee jaar geleden dreef het norovirus in de Amsterdamse grachten. Daar ben ik, met heel veel anderen, goed ziek van geworden.'' Het weerhoudt hem niet dit jaar weer de gracht in te duiken. ,,Springen'', verbetert John. ,,Duiken is levensgevaarlijk''.

Vader en zoon hebben tot nu toe samen 4.000 euro opgehaald. Op de site amsterdamcityswim.nl/doneren kunnen mensen die vader en zoon Langeveld willen steunen geld doneren. Die mensen kunnen ook naar het café. ,,Mijn broer heeft Mileya's Corner aan het Weteringkade in Den Haag. Daar houden we 26 augustus een benefietavond.''

Tips? Mail naar: grootdenhaag@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Den Haag