Volledig scherm
De gezinsleden tijdelijk herenigd. © NICO SCHOUTEN

'Pas al je elkaar weer ziet, weet je wat je hebt gemist'

ZomerstopIn deze vakantieperiode schrijven Till Behne en Nicolette van der Werff over de zomer in onze regio, waarin gewerkt, geluierd en genoten wordt. 

De zomer is er niet uitsluitend om lui aan het strand te liggen. Het geeft ook de vrijheid om familie die niet naast de deur woont eens op te zoeken. En precies dat doen Lisa en Andy FitzGibbon en hun zoontje Jonah. De drie reisden deze zomer vanuit Australië naar Den Haag om haar kant van de familie op te zoeken. Bovendien hadden ze een bijzondere verrassing in petto.

Niet alleen Lisa's broer en zijn gezin, ook haar vader en stiefmoeder delen in de vreugde. Zij zijn uit Duitsland overgekomen om hun 'verloren' dochter weer eens te zien. Want als je kind aan de andere kant van de wereld woont, moet je elke kans aangrijpen elkaar te zien.

Het is gezellig druk in huis. Lisa en haar gezin logeren in de woning van haar broer, opa en oma verblijven in een hotel vlakbij. De kinderen, die elkaar moeiteloos een half jaar niet zien, spelen samen alsof ze dat elke dag doen. De familieband blijft overeind.

Volgen

Lisa verhuisde een kleine tien jaar geleden naar Down Under. Ze leerde haar toekomstige man via haar werk kennen en besloot uiteindelijk hem te volgen. Geen makkelijke keuze, wetende dat ze haar familie achter zich zou laten en een groot deel van hun levens zou missen. En vice versa.

Inmiddels zijn er de nodige (klein)kinderen geboren. En er dient zich nog een volgende aan. Lisa zal als alles goed gaat in februari volgend jaar bevallen van haar tweede kindje, het blijde nieuws werd enkele dagen met grote vreugde en enige opluchting ontvangen. De keerzijde van de medaille is dat het kind in Australië geboren zal worden en dat hij of zij negen maanden oud is als de familie elkaar weer zal zien.

Maar het is nog niet klaar met het familiebezoek. Er zijn nog andere leden van de familie die op bezoek komen. Twee broers uit Amsterdam, nog een broer uit Duitsland en nog enkele vrienden uit een ver verleden. En dan woont Lisa's moeder ook nog in Zuid-Frankrijk, een vliegreis die deze zomer eveneens nog zal worden ondernomen voor dat ze terugkeren naar huis.

Fotografie

Het is het lot van een familie die verspreid woont over de hele wereld. Australië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het is niet niks. Lang leve Skype, WhatsApp, FaceTime en de digitale fotografie. Maar er gaat toch niets boven het echte werk. Pas als je elkaar daadwerkelijk in de armen sluit, weet je wat je al die tijd hebt gemist.

Tips? Mail naar: grootdenhaag@ad.nl.

In samenwerking met indebuurt Den Haag