Volledig scherm
Surfles op de kust van Scheveningen. © NICO SCHOUTEN

Surfgod word je met hard werken, vallen en opstaan

In deze vakantieperiode schrijven Till Behne en Nicolette van der Werff over de zomer in onze regio, waarin gewerkt, geluierd en genoten wordt. 

Scheveningen is onlosmakelijk verbonden met de zee en haar golven. En bij die golven horen de surfers.

Als je het kunstje beheerst, ben je de koning te rijk. De mindere goden moeten hard werken om zo nu en dan een golf te kunnen berijden. Wie zijn techniek deze zomer wil bijschaven, kan terecht bij een van de vele surfscholen die het strand rijk is. Eén daarvan is The Shore, voorheen Surfles.nl.

Het voordeel van surfen is dat je niet afhankelijk bent van het weer, nat word je toch wel. ,,Wel ben je afhankelijk van de golven”, legt Hans van den Broek van The Shore uit. Die zijn vandaag vriendelijk, al is de zee wat onstuimig. Klaar staat een klasje van zes. Drie tienermeisjes, een jonge man en een stelletje, Lonneke Palmen (23) en Carlo Huis in ’t Veld (25). Zij gaf hem deze surfles als verjaardagscadeau, omdat Carlo naar Australië wil om daar te surfen. En dus moet er geoefend worden. Lonneke stond zes maanden geleden nog op een plank in Zuid-Afrika en is benieuwd of ze het nog kan.

Geschiedenis

Voordat de wetsuits aangaan, vertelt Hans iets over surfen: dat het ruim 2.500 jaar geleden op Hawaii ontstond, doordat de eilandbewoners veel vrije tijd hadden. Na de veiligheidsinstructies van surf­leraar Joost mogen de strakke pakken aan en worden de grote softboards (meer stabiliteit en zachter bij botsingen) in groepjes van twee naar zee gedragen. Na wat oefeningen op het droge is het eindelijk tijd voor het echte werk.

Quote

Ze hebben het zelf niet altijd meteen door, maar progressie zit ‘m vaak in kleine dingen.

Surfleraar Joost

Het valt nog niet mee de grote, logge plank daar te krijgen waar de golven zijn. Maar het enthousiasme van de surfgoden in wording maakt een hoop goed. En de blijdschap en trots op de gezichten, als er daadwerkelijk, staand op de surfplank, een golf wordt bereden, is prachtig om te zien. Hopelijk kijken ze niet te vaak achterom, naar waar de gevorderden het goede voorbeeld geven.

Progressie

Surfleraar Joost neemt zo nu en dan een leerling apart om nog wat puntjes op de i te zetten. Maar al met al is hij tevreden met de vorderingen. ,,Ze hebben het zelf niet altijd meteen door, maar progressie zit ‘m vaak in kleine dingen.”

En dan zit de les er na een uur vallen en opstaan alweer op. Moe maar voldaan loopt het klasje richting surfschool, waar een warme douche wacht. Carlo is meer dan tevreden met hoe het ging. ,,Dit is zeker voor herhaling vatbaar.” Zijn vriendin Lonneke baalt. ,,Ik wilde te graag, was te ongeduldig.” ­Gelukkig hebben ze later die dag nog een les geboekt.

Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN

In samenwerking met indebuurt Den Haag