Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN

Van biologische groente tot hulp aan vluchtelingen

In deze vakantieperiode schrijven Till Behne en Nicolette van der Werff over de zomer in onze regio, waarin gewerkt, geluierd en genoten wordt. 

Wat doe je als je vindt dat dingen om je heen niet goed gaan of slecht geregeld zijn. Juist, je zet zelf de schouders eronder. Deze gedachte bindt de mensen achter Groene Wij, een sociaal en groen collectief, gevestigd aan de Voorweg in Zoetermeer. Wat ruim twee jaar geleden begon als een groentecollectief - dankzij Groene Wij werd biologisch groente en fruit bereikbaar en betaalbaar voor Zoetermeerders - is inmiddels uitgegroeid tot veel meer.

Anita van der Voort en Jasmijn Dijkstra begonnen het collectief dat inmiddels zo'n 70 leden telt. Het concept is simpel. Je schrijft je in via de website van Groene Wij, het lidmaatschap kost een symbolische 1 euro per maand. Vervolgens maak je een account aan bij de boer en bestel je elke week wat je nodig hebt. En vervolgens staat er elke zaterdag aan de Voorweg een gevulde boodschappentas met biologische producten voor je klaar.

Gelijkgestemden
Anita en Jasmijn kunnen Groene Wij al lang niet meer samen runnen. Een flink aantal gelijkgestemden is hen komen helpen; mensen die dit uit overtuiging doen, naast hun 'echte' baan. Een van hen is Rens Schipper, verantwoordelijk voor de ict en website van Groene Wij. ,,Het is mooi om te zien hoe we de afgelopen twee jaar zijn gegroeid en hoe er steeds meer nieuwe leden en initiatieven bijkomen. Het verspreidt zich als een olievlek, maar dan een positieve." Dergelijke initiatieven zijn workshops of andere diensten die sociale ondernemers aanbieden in de Groene Schuur van het collectief. Yoga, sport- en stoelmassages, maar ook bootcamplessen waarbij mensen zich echt in het zweet werken. Minder frequent zijn er cursussen homeopathische EHBO of diverse spirituele workshops. ,,Er komen ook steeds meer dingen bij", vertelt Schipper. ,,Doordat mensen elkaar hier treffen, inspireren ze elkaar en ontstaan nieuwe ideeën. Zoals natuurwandelingen, een huiskamerrestaurant of discussies over duurzame zaken als collectieve zonnepanelen en groene buurttuinen."

Lesbos
Een ander mooi initiatief dat Schipper niet onvermeld wil laten, is De Droomvangers. Die gaan, zodra er genoeg financiële middelen zijn, naar het Griekse eiland Lesbos om daar vluchtelingen (vooral kinderen) te helpen. Ze verzorgen maaltijden en een leuke invulling van de dag. In september gaan ze alweer voor de vijfde keer naar het eiland.

In samenwerking met indebuurt Den Haag