Bibian Mentel en Vincent Bijlo
Volledig scherm
PREMIUM
Bibian Mentel en Vincent Bijlo © Koen Verheijden

Vincent Bijlo in gesprek met Bibian Mentel: ‘Bij de pakken neer zitten is geen optie’

Ze blijft altijd staan op het snowboard van het leven, tot het echt niet meer gaat, maar dat ziet Bibian Mentel dan wel weer. Ze trekt zich op aan alles wat houvast geeft, het leven heeft haar geleerd enorm flexibel te zijn. Ze is realistisch, maar bij de pakken neerzitten is geen optie. Vincent Bijlo ging in gesprek met Bibian Mentel. 

Bibian Mentel (47) was tot twee jaar geleden snowboarder. Ze won vele prijzen, zowel bij de ‘validen’ als bij de ‘invaliden’. Dankzij haar is snowboarden nu een paralympische sport. Twintig jaar geleden begon haar gevecht tegen de gevolgen van steeds terugkerende kanker. Het begon in juni 2001 met de amputatie van haar onderbeen, maar dat weerhield haar er niet van om vier maanden later alweer met 60 per uur de berg af te knallen. De wind, de zon, de geuren, de sneeuw, dat is leven!

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”