Volledig scherm
© thinkstock

Bedrijf 'verkoopt' baby's aan Belgische homostellen

In België is rumoer ontstaan over een aanstaande beurs voor draagmoeders en homokoppels die wordt georganiseerd door de Amerikaanse organisatie Baby Bloom eind januari in Brussel. Op de beurs kunnen homostellen kennis maken en eventueel contracten afsluiten met draagmoeders die dan in Amerika de zwangerschapstijd doorlopen. In België is commercieel draagmoederschap strafbaar, in tegenstelling tot de Verenigde Staten.

Verschillende Belgische media melden dat om te weten waar de beurs precies is en hoe je aan te melden, je een privébericht moet sturen naar de bewuste Facebook-pagina. Bedragen zijn niet te vinden op de site, maar verschillende homostellen die deelnamen aan een zelfde beurs in de Belgische hoofdstad in mei, spraken volgens onder meer VTM Nieuws toen van een kostprijs tussen de 90.000 en 140.000 euro. Voor dat geld mag je wel het eicelletje van de slimste en aantrekkelijkste vrouw kiezen, je mag de echo's volgen via Skype en je krijgt na de bevalling in Las Vegas het kind mee naar huis.

Het organisatiebedrijf, Baby Bloom, wil naar eigen zeggen hulp bieden "aan koppels op zoek naar informatie om een gezin te stichten". Dit verklaart het bedrijf op de eigen Facebookpagina en website. Baby Bloom belooft toekomstige homoseksuele vaders dat ze een ,,op maat gemaakte" draagmoeder zullen vinden en daarbij beroep kunnen doen op ,,een groot aantal kandidaten". 

Het bedrijf zegt een revolutionaire methode te hanteren met "snellere procedures en een garantie van 100% succes". De Amerikaanse organisatie Baby Bloom komt eind januari in Brussel homokoppels warm maken om een draagmoederbaby te 'kopen'. 

Verboden
Vorig jaar organiseerde het Amerikaanse bedrijf Men Having Babies in België een bijeenkomst rond commercieel draagmoederschap. Die eerste beurs voor surrogaatouders leidde toen tot verontwaardiging bij experts uit het land. Commercieel draagmoederschap is in België, net als in Nederland, verboden.

Gyneacoloog Petra de Sutter, ook politica van de Groene Partij in België, sprak haar afkeer over de beurs al uit. ,,Je koopt een eicel, je 'huurt' voor negen maanden de baarmoeder van een vrouw en dan heb je je kind. Dat kan hier niet, en het zal ook nooit kunnen", zo vertelde ze aan het Nieuwsblad.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement