Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

VUmc wil homoparen met kinderwens helpen

Het VUmc in Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om ook homoparen te helpen bij draagmoederschap. Nu moeten mannen uitwijken naar het buitenland voor een peperduur en onzeker traject.

De belangstelling voor draagmoederschap groeit in Nederland, zeker onder homoparen. Voorlichtingsbijeenkomsten zitten bomvol en tientallen stellen wenden zich jaarlijks tot advocaten voor juridische hulp. Experts vinden het hoog tijd voor verruiming van de regels.

Tot nu toe hanteert het VUmc - het enige ziekenhuis dat kinderloze stellen begeleidt bij IVF-draagmoederschap – heel strenge criteria: alleen als een vrouw geen (functionerende) baarmoeder heeft of een zwangerschap levensbedreigend is, komen stellen in aanmerking. In tien jaar tijd zijn slechts 25 baby’s geboren. Homostellen worden per definitie buitengesloten.

Verruiming

Vanuit de beroepsvereniging voor gynaecologen (NVOG) klinkt al langer de roep voor verruiming van de criteria. De staatscommissie Herijking Ouderschap gaf recent hetzelfde advies. Daarom onderzoekt het VUmc nu of zij homostellen kunnen helpen. Maar dat is niet eenvoudig, zegt Roel Schats, hoofd van het IVF-Centrum. 

Zo moet het ziekenhuis dan drie paren psychisch onderzoeken: het homopaar, de draagmoeder en de eiceldonor plus partners. ,,De vergoeding hiervan is niet geregeld." Bovendien is er een ethisch dilemma, aldus Schats. ,,Het is een vorm van wensgeneeskunde. De cruciale vraag is of we de strikte medische indicatie willen loslaten, want die is er niet bij een homostel.’’

Quote

De cruciale vraag is of we de strikte medische indicatie willen loslaten, want die is er niet bij een homostel

Roel Schats, hoofd IVF-Centrum VUmc

Veel stellen - homo en hetero - wijken nu uit naar het buitenland voor een draagmoedertraject waarvan de kosten kunnen oplopen tot 100.000 euro. Bovendien is het ingewikkeld om een kind legaal hier te krijgen. Maar dat houdt hen niet tegen. Het aantal juridische hulpvragen stijgt 'explosief', zegt familierechtadvocaat Wilma Eusman, die de meeste draagmoederzaken voert. In heel 2016 hielp ze 24 stellen, terwijl ze in de eerste drie maanden van dit jaar al 15 intakes deed. Toen ze in 2004 begon, ging het jaarlijks om vier paren. 

Alternatieven

,,Internationale adoptie is inmiddels bijna onmogelijk en dus zoeken homostellen met een kinderwens naar alternatieven: co-ouderschap met een lesbisch stel of een alleenstaande vrouw, maar ook draagmoederschap, waarbij ze net als een heterostel fulltime voor een kindje zorgen.’’

Stichting Meer dan Gewenst heeft bomvolle voorlichtingsbijeenkomsten over draagmoederschap voor homo’s, ook jonge mannen oriënteren zich al, zegt bestuurslid Sara Coster.

Het AD belicht in een serie van vier verhalen de wereld van het draagmoederschap.

Quote

Internatio­na­le adoptie is inmiddels bijna onmogelijk en dus zoeken homostel­len met een kinderwens naar alternatie­ven

Wilma Eusman, familierechtadvocaat

Lees meer in ons dossier Zwanger voor een ander.