Volledig scherm
PREMIUM
Portret van Marco de Bock uit Haarlem met vrouw Esther en dochter Olivia. © Pim Ras Fortografie

'Wij het deeg, zij het oventje'

Draagmoederschap25 baby’s in tien jaar tijd. De regels in het VUmc zijn zo streng dat draagmoederschap maar voor heel weinig stellen is weggelegd. De zoektocht van Marco en Esther duurde acht jaar: ,,We hadden de hoop al opgegeven.” 

Quote

Samen deden we de zwanger­schaps­test en we hebben staan springen!

Esther de Bock, moeder van Olivia

Een gelukkig huwelijk, een mooi huis in Haarlem, een lieve kat. Het leek erop dat Esther (36) en Marco de Bock (41) het daarmee zouden moeten doen. Maar inmiddels dribbelt er een meisje van 14 maanden door de kamer met een gulle glimlach. Olivia. Hún dochter, hún dna, alleen groeide ze negen maanden lang in de buik van een ander. Het oventje ‘waarin ons deeg werd afgebakken’, noemen ze het. Of het ‘all-inclusivehotel’.

Vorig jaar is hun kinderwens in vervulling gegaan. Esther stopt in 2008 met de pil, maar wordt niet zwanger. Met hormonen lukt het toch, alleen blijkt haar baarmoeder te klein, waarschijnlijk door het Meier-Gorlin syndroom, waardoor alles aan haar lichaam kleiner is. Met zeventien weken verliest ze een meisje. De volgende zwangerschap, een jongen, duurt achttien weken. ,,Alles zat er op en eraan, maar zo klein dat ze tijdens de bevalling zijn overleden.’’