Volledig scherm
© ANP

Xander: Draagmoederbaby moet taboe doorbreken

Xander en Sophie de Buisonjé verwachten een tweede kind met behulp van een draagmoeder. Door hun ervaringen openhartig te delen, hopen ze een taboe te doorbreken.

Volledig scherm
© ANP
Quote

We zijn nu zeventien weken in verwach­ting, we kunnen het kindje als het goed is in februari ophalen

Sophie

In een interview met LINDAnieuws, waarvoor Sophie om de week een blog gaat schrijven, vertelt het stel: ,,Op elke hoek van de straat kun je joints kopen en abortus laten plegen, maar toch plaatsen veel mensen nog vraagtekens bij deze manier van zwanger worden." Xander en Sophie wilden gisteren hun besluit niet nader toelichten, omdat hun hond Lara maandag onverwacht is overleden. ,,De zwangerschap is al een emotioneel traject en dit komt er ook nog bij. Ze willen even rust", lichtte hun manager toe.

Dat Xander en Sophie veel voor hun kiezen krijgen, is duidelijk. In 2013 werd bij Sophie een tumor uit haar buikholte verwijderd. Ze hoefde geen chemo of bestralingen, maar de kans dat het gezwel zou terugkeren was meer dan vijftig procent. Ze moest strikte controles ondergaan, eerst elke drie maanden, later eens in het halfjaar. Xander zei daarover: ,,Ze heeft een hekel aan het predicaat 'ziek'. Ze is gewoon een gezonde vrouw en staat midden in het leven."

Risico's
Er werd Sophie direct afgeraden nog eens zwanger te worden. ,,Hoewel ik natuurlijk blij was dat het met een sisser afliep en het niet kwaadaardig was, was dát nieuws toch een flinke klap", zegt Sophie tegen LINDAnieuws. Ze wilden hun zoontje Dex (6) graag een broertje of zusje geven, maar een zwangerschap zou een groot risico zijn. ,,De arts vertelde me dat een zwangerschap de kans kan vergroten dat de tumor terug zou komen."

Uiteindelijk besloten Xander en Sophie de hulp van een Amerikaanse draagmoeder in te roepen, om een baby te voldragen die voor 100 procent van hen is. Een traject waaraan in Nederland veel haken en ogen zitten (zie kader). ,,We zijn nu zeventien weken in verwachting, we kunnen het kindje als het goed is in februari ophalen'', vertelt Sophie aan de site.

Emoties
Dat het kindje groeit in de buik van een ander, zorgt voor veel emoties. Sophie kan, door de afstand, niet even een liedje zingen of voorlezen voor de ongeboren spruit. ,,Hoe blij ik ook ben dat het zo kan, ik zou het duizend keer liever zelf doen natuurlijk. Het blijft gek dat iemand anders mijn kindje draagt. En ik ben er ook achter dat die hormonen, waar ik tijdens mijn vorige zwangerschap nog weleens een hekel aan had, wel degelijk een functie hebben. Ik mis het directe contact wel, de connectie met mijn kindje en dat ik het voel groeien. En doordat ik al eens zwanger ben geweest, weet ik ook precies wat ik mis."

Via Skype houden Sophie en Xander contact met de draagmoeder, die ze een keer hebben ontmoet in de VS. ,,Ik doe m'n best contact te maken met het kindje, door er heel mindful mee om te gaan en er bewust en in stilte mee bezig te zijn en aan mijn kindje te denken. Want mijn leven hier gaat gewoon door, dat is soms heel gek."

Commercieel draagmoederschap verboden in Nederland

In Nederland is commercieel draagmoederschap, waarvoor Xander en Sophie hebben gekozen, verboden. In Amerika ligt dat compleet anders, maar laat je niet meeslepen in hoe makkelijk het daar allemaal gaat, waarschuwt advocate Jo-an van der Tol van Fam. Advocaten.

,,Je kunt een kind niet zomaar onder je arm meenemen. Dan krijg je op het vliegveld grote problemen en kun je zelfs strafbaar zijn'', legt zij uit. Juridisch is de vrouw die het kind baart volgens het Nederlands recht namelijk áltijd de moeder. ,,En als de draagmoeder getrouwd is, is haar man ook automatisch de juridisch vader. Het maakt voor de Nederlandse wet niet uit dat het kind genetisch gezien helemaal van de wensouders is.''

Als de draagmoeder ongehuwd is, is de wensvader - als hij het kind erkent - wel de juridisch vader. ,,Het kind krijgt dan ook de Nederlandse nationaliteit. Als je de baby dan naar Nederland haalt, krijg je bij de grens vermoedelijk geen problemen. De draagmoeder moet dan wel instemmen met het aanvragen van een paspoort en de reis naar Nederland. De wensmoeder kan  een adoptieprocedure starten na een jaar het kind verzorgd te hebben.''

Het wordt omslachtiger als de draagmoeder gehuwd is. ,,Je zult van tevoren de Raad voor de Kinderbescherming moeten vragen om toestemming om het kind in jouw gezin op te nemen. Heb je die toestemming niet, dan pleeg je een strafbaar feit. Als je naar Nederland komt, heb je een notariële akte van de draagmoeder nodig waarin zij verklaart in te stemmen met de reis naar Nederland. Dan nog kan de marechaussee moeilijk doen. Lukt het wel om de grens over te komen, dan gaat de Raad van de Kinderbescherming de situatie onderzoeken en zullen zij de rechtbank verzoeken tot opheffing van het gezag van de draagmoeder.''

De rechter beslist dan over de voogdij. Die kan naar de wensouders of naar Bureau Jeugdzorg gaan. ,,Na een jaar de baby te hebben verzorgd, kunnen de wensouders de rechter verzoeken om het kind te adopteren.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement