Dagboek Italië

 1. Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar
  PREMIUM

  Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar

  Dit weekend stroomde het Piazza del Duomo in Milaan vol met demonstranten. Ze zijn de veiligheidsmaatregelen zat en willen terug naar wat ooit normaal was. Terug naar rondlopen waar, wanneer en met wie je maar wil. Schouder aan schouder en zonder mondkapje in de meest getroffen regio van Europa. Burgemeester Scala van Milaan is bezorgd, de cijfers laten zien dat het aantal slachtoffers in Lombardije weer stijgt. Hij stuurde de politie op ze af. Het oude normaal is nog ver weg. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen.
 1. In Rome overleden juist mínder mensen dan normaal, en niemand snapt waarom
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  In Rome overleden juist mínder mensen dan normaal, en niemand snapt waarom

  Dat de corona-epidemie flink heeft huisgehouden in Italië wisten we al, maar de sterftecijfers van het Italiaanse bureau voor de statistiek ISTAT zijn ronduit schokkend. Gemiddeld zijn er in maart 2020 bijna de helft méér Italianen overleden dan de afgelopen jaren. In Bergamo ligt het sterftecijfer zelfs 568 procent hoger dan normaal. In andere delen van Italië zijn het er, vreemd genoeg, veel minder dan gebruikelijk. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen terug.
 1. De plaatselijke kruidenier in Rome wint het van de grote supermarkt
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  De plaatselij­ke kruidenier in Rome wint het van de grote supermarkt

  4 mei komt eraan, de dag waarop de regels van de lockdown iets versoepeld gaan worden. Veel Italianen zijn teleurgesteld, want er verandert niet zo heel veel. Het is nog niet de gehoopte Fase 2, maar meer een Fase 1.2. De meeste restricties blijven grotendeels intact, nog steeds worden Italianen geacht zoveel mogelijk binnen te blijven, de scholen blijven dicht en ook de meeste winkels. De kruideniers varen er wel bij. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Bella Ciao: Italië ‘viert’ een surrealistische bevrijdingsdag
  PREMIUM

  Bella Ciao: Italië ‘viert’ een surrealis­ti­sche bevrij­dings­dag

  Nu de dagelijkse cijfers van de Protezione Civile al bijna een week voorzichtig positief zijn, lijkt de donkere wolk die over Italië hing langzaam weg te trekken. Het totaal aantal actieve besmettingen daalt al dagen, net als het aantal mensen dat op de intensive care ligt. Toch blijft het aantal slachtoffers frustrerend hoog. Elke dag sterven nog steeds rond de 400 Italianen aan het coronavirus. Niettemin was er voorzichtige hoop op de Italiaanse bevrijdingsdag. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 3. Corona kent geen genade, ook niet voor geestelijken
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Corona kent geen genade, ook niet voor geestelij­ken

  Italië is aan het herstellen, de afgelopen dagen daalt het aantal mensen dat besmet is gestaag. Het land kent nu ‘nog maar’ 108 duizend actieve besmettingen. Ook het aantal Covid-19 patiënten op de intensive care neemt af, één van de vijf intensive care units van het Niguarda ziekenhuis in Milaan is gesloten en zelfs in Bergamo zijn er bedden leeg. Maar het drama dat Italië getroffen heeft is ongekend, er zijn in deze twee maanden in Lombardije vijf keer zoveel burgers overleden dan in vier jaar bombardementen op Milaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iedereen likt zijn wonden, ook de kerk. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 4. De sfeer op straat in Italië is minder bedrukt, gaan we nu écht de goede kant op?
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  De sfeer op straat in Italië is minder bedrukt, gaan we nu écht de goede kant op?

  Vandaag, 21 april, is het de verjaardag van Rome. De Romeinen vieren dat hun stad, de Eeuwige Stad, 2773 jaar geleden werd gesticht. De festiviteiten die normaal in de stad plaatsvinden zijn nu verplaatst naar het web. Zo zei maestro Ennio Morricone in een videoboodschap dat we nog even moesten volhouden en werd zijn muziek uitgevoerd door een solist van het Santa Cecilia orkest en bespraken Romeinse acteurs en regisseurs de scènes van films waarin ‘la Città Eterna’ een hoofdrol speelt. De Romeinen zelf lijken toch een beetje feest te vieren. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 5. Deze Italiaanse man was geen gevaar voor een ander en toch is hij beboet
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Deze Italiaanse man was geen gevaar voor een ander en toch is hij beboet

  De lockdown gaat in Italië de zevende week in. Met recht een quarantaine: een afzondering van veertig dagen, ooit bedacht om Venetië voor epidemieën te behoeden. Bemanningen van vreemde schepen moesten in de haven wachten voordat ze van boord mochten. Daar werd streng op gecontroleerd, zoals nu consequent wordt toegezien op de regels van de lockdown. Ook al zijn sommige agenten daarin een beetje erg overijverig. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.