Alle artikelen uit het dossier "Herdenking Bombardement 80 jaar"
-
Tachtig jaar na bombardement: Aboutaleb legt krans en draagt indrukwekkend gedicht voor
Burgemeester Aboutaleb heeft donderdagochtend een krans gelegd bij het beeld De Verwoeste Stad op Plein 1940 in Rotterdam. Het was precies 80 jaar geleden dat Duitse bommenwerpers de Rotterdamse binnenstad verwoestten. Omdat er geen openbare bijeenkomsten waren, werd tot deze kleinschalige ceremonie besloten. In zijn werkkamer droeg de burgemeester een gedicht voor.
-
PREMIUM
Aboutaleb vertelt het verhaal van Leen (14) voor wie het bombardement het einde van zijn jeugd betekende
Tachtig jaar geleden vielen de bommen en werd de Rotterdamse binnenstad verwoest. Burgemeester Aboutaleb vertelt het aangrijpende verhaal van Rotterdammer Leen (14), voor wie deze gitzwarte dag het einde van zijn jeugd betekende.
-
Dean Bowen schrijft herdenkingsgedicht over het bombardement op Rotterdam
Stadsdichter Dean Bowen heeft een gedicht geschreven om het bombardement op Rotterdam te herdenken. De dichter draagt Advies voor bij het vallen voor tijdens een onlineherdenking. Ook is het gedicht op YouTube te beluisteren.
-
PREMIUM
Het bombardement in beeld: het stadshart uit Rotterdam gerukt
Rotterdam in 1940. Na de verwoestende Duitse bommenregen en de daarop volgende verzengende vuurzee restte van de ooit zo prachtige oude binnenstad niet meer dan rokend puin, met wat ruïnes en hier en daar een gebouw dat - vaak zwaar verminkt - nog overeind stond. Zoals de Laurenskerk, een van de weinige herkenningspunten in de kaalslag, waaraan puinruimers in de maanden na deze catastrofe de handen vol hadden. Bekijk onderaan dit artikel de indrukwekkende foto's van de gebombardeerde stad.
-
Klus geklaard: nieuwe brandgrenslampjes in Rotterdam op tijd geplaatst
De vernieuwde brandgrenslichtjes zitten in de grond. Woensdagochtend werden de laatste exemplaren aangesloten, zodat de lampjes 's avonds konden branden. De brandgrens markeert de lijn tot waar de enorme stadsbrand in 1940 kwam ná het bombardement van 14 mei, exact tachtig jaar geleden. ,,Dit is een monument in de stad.’’
-
PREMIUM
Het bombardement door de ogen van Rotterdammers: ‘Opeens een vreselijke slag en het licht ging uit’
Op 14 mei 1940 sloeg het noodlot toe in Rotterdam. Het stadshart werd uiteengerukt door Duitse bommen en verschroeid door de enorme vuurzee die daarop volgde. Vele honderden burgers kwamen om het leven, van de oude binnenstad restte niet meer dan ruïnes en puin, met de zwaar beschadigde Laurenskerk als middelpunt. De stad werd opnieuw opgebouwd, maar de herinneringen bleven aan het drama dat zich tachtig jaar geleden voltrok. Het bombardement door de ogen van vier Rotterdammers.
-
PREMIUM
14 mei 1940. Het leven in Rotterdam werd aan stukken gescheurd
Vroeger, voor de coronacrisis, stonden er op 14 mei altijd tientallen stoeltjes klaar, op Plein 1940 bij Zadkine. Voor de burgemeester, voor genodigden en - dat vooral - voor oudere Rotterdammers die het bombardement van mei 1940 hadden meegemaakt. Herkenbaar aan hun grijze, soms bijna witte haren. Stilletjes, vaak verscholen achter een zonnebril, waren ze getuige van de jaarlijkse herdenking van de verwoesting van de stad door Duitse bommen.
-
Balkongedicht ter nagedachtenis aan bombardement
Het gedicht Het hart van Rotterdam van J.C. Bloem vanuit de deuropening, het keukenraam, het balkon of de voortuin. Zo wil het Huis der Zotheid op 14 mei bombardement op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken.
-
Theater over bombardement op Rotterdam gewoon tussen de schuifdeuren
Alle theaters zijn gesloten en daarom worden veel producties online gezet. Maar de makers van de theaterproductie Coolsingel 65, over het bombardement op 14 mei 1940 op Rotterdam, hebben net iets anders bedacht: ze komen – met beperkt gezelschap – bij de mensen thuis. Tenminste, als de woonkamer daarvoor geschikt is.
-
PREMIUM
Leeuwen op de Coolsingel, Duitsers in rijnaken - Rotterdamse oorlogsmythes ontrafeld
Rotterdam in oorlog. Nadat Nederland zich langdurig buiten Europese conflicten had weten te houden, gaat het op 10 mei 1940 mis. De Duitsers vallen ons land binnen en Rotterdam ligt direct in de frontlinie. Met het vernietigende bombardement van 14 mei 1940 wordt het verzet gebroken en volgen vijf lange, donkere bezettingsjaren.