Toekomstmenu
-
PREMIUMToekomstmenu
Nederlandse veldbonen vol met eiwitten, maar hier nog onbekend: 'Het is jammer dat ze niet rood-wit-blauw zijn’
Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding, maar het op grote schaal produceren en eten van eiwitrijke producten als vlees en zuivel is weinig duurzaam. Deze Nederlandse eiwitboeren bieden een plantaardig alternatief. -
PREMIUM
‘In de voedseltransitie draait het om macht’
Een voedseltransitie betekent dat wij op een hele andere manier gaan produceren en consumeren. Partijen die nu de macht hebben binnen het voedselsysteem, moeten bereid zijn een stap terug te doen, stelt Marcel Beukeboom, Nederlands vertegenwoordiger bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisaties van de Verenigde Naties. -
PREMIUM
In dit lab proberen ze honger de wereld uit de krijgen
Meer dan 800 miljoen mensen op aarde lijden honger. Hein Fleuren, hoogleraar data science aan Tilburg University, zoekt naar oplossingen om ondervoeding de wereld uit te helpen. -
PREMIUMtoekomstmenu
Kaas maken zonder koeien, Vegetarische Slager-pionier Jaap Korteweg is dichtbij een oplossing
Kaas maken van gras, zonder een koe. Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, denkt dat het kan. Hij investeert in een laboratorium dat het dier overbodig moet maken bij de productie van ‘echte’ kaas en melk. -
PREMIUMtoekomstmenu
Waarom paling nooit het felbegeerde certificaat ‘duurzaam’ kan krijgen
Overbevissing, bijvangst en schade aan de zeebodem. Visserij berokkent veel schade aan de natuur. Is het nog wel verantwoord om vis te eten?
-
PREMIUMKoken & Eten
Dit kunnen supermarkten leren van initiatieven waarbij je als klant direct van de boer koopt
Rechtstreeks kopen van de boer wordt steeds populairder door initiatieven als streekboxen, groentepakketten en lokale thuisbezorgdiensten. Zijn de laatste dagen van de supermarkt geteld? -
PREMIUM
Liever geen kunstmest meer, maar kunnen we wel zonder?
Voor de productie van kunstmest is veel energie nodig. Kunstmest is daardoor slecht voor het klimaat, en op dit moment ook nog eens schreeuwend duur. Is het mogelijk om ons voedsel te verbouwen zonder kunstmest? -
PREMIUMtoekomstmenu
‘Voor veganistisch dieet meer land nodig dan voor dieet mét vlees? Dat klopt gewoon niet’
Er is voldoende landbouwgrond om de hele wereldbevolking van plantaardige eiwitten te voorzien, berekende Hannah van Zanten, universitair hoofddocent aan Wageningen University. Niet iedereen neemt dat haar in dank af. -
PREMIUMtoekomstmenu
Wat is de toekomst van de kas? Glastuinders zoeken duurzame oplossingen
Hoge gasprijzen bedreigen de Nederlandse glastuinbouw. Glastuinders zoeken naar technische oplossingen om de energieverslindende teelt te verduurzamen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig.