Alle artikelen uit het dossier "Toen en Nu"
-
Alle edities van Toen & Nu op de kaart
In de rubriek Toen & Nu bespreekt Paula Swieringa elke week een plek in Utrecht. Hoe is die plek veranderd ten opzichte van enkele decennia geleden?
-
PREMIUM
Waarom dit transformatorhuisje voor politieke partijen de ideale plek was om hun verkiezingsposter op te plakken
Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 1950, stond er nog een transformatorhuisje op de hoek van de Noorderbrug aan de Weerdsingel OZ. Groot, opvallend aanwezig en hinderlijk in de weg. Een uitstekende plek dus om je verkiezingsposter aan op te plakken.
TOEN EN NU -
Waarom de gekapte Rode Beuk in Utrecht nog altijd wordt gemist
Kijk, zo verbeeldt een boom de winter: dikke kale takken met een laagje sneeuw erop. De foto van de oude Rode Beuk aan de Emmalaan uit 2009 kan zo de schoolboeken in voor een lesje in de vier jaargetijden. Naast de bekende plaatjes van een lenteboom in bloesem; een zomerboom vol groene bladeren; en een herfstboom met roodbruine vallende bladeren.
TOEN EN NU -
PREMIUM
Deze ingenieur leerde Lenin tijdens zijn wereldreis per trein, boot en paard en wagen
Een eeuw terug maakte de Amersfoortse ingenieur Sebald Rutgers een reis vol ontberingen naar het communistische Rusland. Deze tocht staat centraal in een boek van auteur Hans Olink. In Siberië is nog steeds een museum aan Rutgers gewijd.
-
PREMIUM
Op de plek waar nu woningen staan in Ondiep, was vroeger een prachtige schaatsbaan
Kijk nou eens, het is al meer dan eeuw geleden dat we hier zo konden schaatsen. Met zijn allen, hand in hand zwierend over het ijs van schaatsbaan de Noordpool, achter de Openbare Lagere School aan het Ondiep.
toen en nu -
PREMIUM
Bij woonwagencentrum Huppeldijk gebeurden net iets te veel dingen die niet mogen, en dus moest het weg
Typisch jaren 70 en 80: waar een woonwagenkamp is, is een autokerkhof. De tijd dat woonwagenbewoners scharen sliepen en stoelen matten is voorbij. Daar viel geen droog brood meer mee te verdienen.
toen en nu -
PREMIUM
Tot 1974 liet de gemeente Utrecht ‘asociale gezinnen’ hier wonen
Minimale huisjes voor ‘minimale’ mensen zijn het. De 40 bungalowtjes die de gemeente in 1948 heeft neergezet in een weiland aan de oostkant van de Rode Brug. Bedoeld voor ‘sociaalzieke’, ‘onmaatschappelijke’, ‘onaangepaste’ gezinnen.
-
In 1904 werden deze sluiswachtershuizen aan de Keulsekade gesloopt, maar ze staan er weer. Hoe kan dat?
Hier, bij het net uitgegraven Merwedekanaal bouwde Rijkswaterstraat in 1892 dit huizenblok op de Keulsekade langs de sluis. Dienstwoningen waren het, bedoeld voor de sluismeester en zijn knechten.
-
PREMIUM
Tot 1939 had Utrecht ook een Korte Viestraat, nu is dat de St. Jacobsstraat
Als er een Lange Viestraat is, dan moet er toch ook ergens een Korte Viestraat zijn, zou je denken. En ja hoor, die was er. We zien ‘m hier op de foto uit 1935. Een krom straatje tussen het Vredenburg en de Varkenmarkt in Wijk C.
toen en nu -
PREMIUM
Stug doorbouwen en bidden dat het aantal gelovigen toeneemt, was de missie toen de Emmauskerk werd gebouwd
Wie geloven er nog in Overvecht? Het was een legitieme vraag toen in 1966 de eerste steen werd gelegd voor de bouw van de Emmauskerk aan de Winterboeidreef. Maar niemand die ’m stelde. Stug doorbouwen en dan maar bidden dat het aantal gelovigen weer toeneemt, was de missie van de katholieke kerk.
TOEN EN NU