Verkiezingen Tweede Kamer

 1. Teruglezen | GroenLinks-jongeren over Klaver: ‘Stereotiepe tragedie’ van idealist die steeds rechtser wordt

  Teruglezen | GroenLinks-jongeren over Klaver: ‘Stereotie­pe tragedie’ van idealist die steeds rechtser wordt

  De verkiezingen zijn achter de rug. Op 15, 16 en 17 maart kon heel Nederland zijn of haar stem uitbrengen. De VVD kwam als grote winnaar uit de bus, gevolgd door D66. Ook Forum voor Democratie ging van twee naar acht zetels, terwijl Groenlinks flink moest inleveren. Wat gebeurde er allemaal de afgelopen dagen? Je leest het terug in onderstaand liveblog. Meer weten over de verkiezingen? Alle artikelen vind je ons dossier.
 1. Baudet noemt Forum voor Democratie ‘grootste winnaar’, ophef om hutjemutje feestvieren
  Update/video

  Baudet noemt Forum voor Democratie ‘grootste winnaar’, ophef om hutjemutje feestvie­ren

  Bijna zeventien uur nadat de stembussen zijn gesloten, heeft lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie zijn gezicht weer laten zien. Hij noemt de verkiezingsuitslag ‘een prachtig resultaat’ en zijn partij ‘de grootste winnaar’. Via Twitter doken beelden op van een dansende Baudet, omringd door partijgenoten. De anderhalve meter regels worden hierbij niet gerespecteerd. De aanwezigen staan hutjemutje op elkaar.
 2. Uitslag verschilt fors van peilingen vooraf: D66 kreeg vijf zetels te weinig, Forum drie

  Uitslag verschilt fors van peilingen vooraf: D66 kreeg vijf zetels te weinig, Forum drie

  De opiniepeilers hebben de grote winst van D66 en Forum voor Democratie in hun inschattingen vooraf voor een flink deel gemist. Op de dag voor de verkiezingen gaven ze de partij van Sigrid Kaag gemiddeld 18,5 zetels. In de voorlopige uitslag zijn dat er 24, ruim vijf zetels meer. Door het grote aantal zwevende kiezers was het peilen dit jaar een moeilijke klus. Veel kiezers bepaalden pas heel laat hun definitieve stem.