Alle artikelen uit het dossier "Vraag Maar Raak"
-
PREMIUM
Door corona kan de vergrijzing in steden sneller gaan: ‘Je kunt in grote stad werken en in Achterhoek wonen’
De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en dus, letterlijk, steeds grijzer. Waar de inwoners van de ‘provincie’ alsmaar verouderen, is de bevolkingsopbouw in steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht een stuk jonger. Waardoor komen die verschillen - en wat heeft corona daar voor invloed op?
-
PREMIUM
Het aantal faillissementen neemt af: hoe kan dat - in ‘coronatijd’?
Eén op de tien Utrechtse ondernemers denkt failliet te gaan als gevolg van de coronacrisis, in Amersfoort is dat zelfs één op de drie. Eén ding is duidelijk: het is een zwaar jaar voor mensen met een eigen onderneming. Tóch meldt de Kamer van Koophandel (KvK) dat het aantal faillissementen in ons land niet toeneemt. Sterker nog: dat cijfer daalt. Hoe kan dat?
-
PREMIUM
Er komen steeds minder nieuwe koopwoningen bij: hoe komt dat, en wat doen ‘we’ eraan?
Ondanks het ‘pandemiejaar’ werden er in 2020 tóch nog zo’n 69.000 nieuwe koopwoningen bijgebouwd. Dat klinkt als een hoop, maar zo hoog is dat getal helemaal niet, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Het aantal nieuwe woningen stagneert: hoe komt dat, en wat doen ‘we’ daaraan?
-
PREMIUM
Nederlanders zijn heel gelukkig, maar waarom zijn Utrechters gelukkiger dan Rotterdammers?
Geld op de bank, een grote vriendengroep, de liefde van je leven: er zijn een hoop factoren die ons geluksgevoel bepalen. Eén ding is zeker: Nederland is al jaren één van de gelukkigste landen ter wereld. Toch zit er een aardig verschil tussen de grotere steden van ons land. Waarom zijn Utrechters gelukkiger dan Rotterdammers, of Hagenaars?
-
PREMIUM
Boer heeft steeds meer moeite met een opvolger vinden: verdwijnen ze straks volledig uit onze regio?
Van veeteelt tot akkerbouw: ons land telt vandaag de dag nog steeds zo’n 52.000 boerenbedrijven. Steeds meer oudere boeren, onder andere in Utrecht en Zuid-Holland, hebben grote moeite met het vinden van een opvolger. ‘Sterft’ de boer straks uit in de Randstad? ,,Dat durf ik wel te stellen.”
-
PREMIUM
Van winkels tot kantoren: grote stations lijken wel vliegvelden, maar wat blijft er over na de crisis?
Vanaf Rotterdam Centraal pak je een trein naar Londen en vanaf ‘stationshart’ Utrecht Centraal bereik je ongeveer elk perron in Nederland: in de afgelopen jaren werden miljoenen euro’s geïnvesteerd in grote stationsgebieden in de Randstad. Hoe belangrijk zijn die stations eigenlijk - en wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op deze hubs?
-
PREMIUM
70.000 nieuwe miljonairs erbij in Nederland, waar komen die vandaan?
7100 miljonairs in Den Haag, 4600 in Rotterdam en 3800 in Utrecht... Eén ding is duidelijk: het aantal Nederlanders dat zes nullen op hun bankrekening heeft staan, blijft groeien. Er zijn in de afgelopen zes jaar zo’n zeventigduizend miljonairs bijgekomen in ons land. Waar komen al die miljonairs toch vandaan - en wordt de kloof tussen ‘arm en rijk’ niet steeds groter?
VRAAG MAAR RAAK -
PREMIUM
Het aantal uitkeringen in Utrecht nam het afgelopen jaar toe, toch daalt de werkloosheid. Hoe zit dat?
Het toerisme, de horeca, de evenementenbranche, de cultuursector – en ga zo nog maar even door. In de afgelopen negen maanden zijn behoorlijk wat mensen financieel geraakt door het coronavirus. Vooral in een stad als Rotterdam nam het aantal uitkeringen toe. Toch daalde het aantal werklozen in de afgelopen maanden voorzichtig. Hoe is dat nou te verklaren? Het is toch crisis?
VRAAG MAAR RAAK -
PREMIUM
Loonkloof: Nederlandse vrouw werkt nog altijd 51 dagen ‘gratis’
De economische positie van de gemiddelde Nederlandse vrouw wordt steeds beter, meldde het CBS onlangs. Toch gaat de emancipatie van de vrouw in het Nederlandse werkleven láng niet hard genoeg, zien kenners. Hoe groot is die loonkloof tussen mannen en vrouwen vandaag de dag eigenlijk (nog)?
vraag maar raak -
PREMIUM
Toerismesector heeft het zwaar in de grote steden, tóch doet Utrecht het wel aardig. Hoe zit dat?
Het is voor veel branches een zwaar jaar. In de horeca vallen harde klappen, de evenementenbranche heeft het loodzwaar en ook voor sportverenigingen is het geen makkelijke tijd. De toeristische sector lijkt het daarentegen best aardig te doen, al verkeren veel hotels in zwaar weer. Hoe zit dat?
VRAAG MAAR RAAK