Volledig scherm
Een luchtfoto van de boerderij in Ruinerwold. © Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Advocaten: Vader Ruinerwold is niet bij eerste rechtszitting, Oostenrijkse klusjesman wel

Vader Gerrit Jan van D. van het schuilgezin in Ruinerwold is volgende week niet aanwezig op de eerste openbare rechtszitting. Dat heeft zijn advocaat Robert Snorn gezegd, meldt het Dagblad van het Noorden

Gerrit Jan van D. (67) ligt in het gevangenisziekenhuis van Scheveningen vanwege een hersenbloeding. Hij kan niet meer praten. Het OM heeft hem nog niet kunnen verhoren. Snorn verwacht niet dat zijn cliënt ooit nog in staat zal zijn om weer te spreken.

Mishandeling en seksueel misbruik

Justitie verdenkt de vader van vrijheidsberoving, witwassen, mishandeling van negen van zijn kinderen en seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. Deze twee kinderen waren het gezin in 2011 ontvlucht en woonden nooit op de boerderij in Ruinerwold.

Volgens Snorn ontkent zijn cliënt door nee te schudden dat er ooit strafbare zaken hebben plaatsgevonden.

Josef B. is er wel

Josef B., de huurder van de boerderij in Ruinerwold waar in oktober het geïsoleerde gezin werd aangetroffen, is wel aanwezig bij de eerste zitting. Dat laat zijn advocaat Yehudi Moszkowicz weten aan de NOS.

B. wordt verdacht van de vrijheidsberoving van de kinderen en van witwassen. De 58-jarige Oostenrijker ontkent de aanklachten en verklaarde eerder via zijn advocaat dat hij al jaren niet meer op de boerderij is geweest.

Pro-formazitting

Volgende week dinsdag vindt de eerste pro-formazitting plaats in de Ruinerwold-zaak. Dan wordt beslist of het voorarrest van B. en Van D. wordt verlengd. Het OM zal op de zitting met een uitgebreide verklaring komen. Ook wordt er besproken hoe Van D. ondanks zijn gezondheidstoestand toch gehoord kan worden.

Bekijk hieronder onze video's over Ruinerwold. 

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee
    Play

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.