Afvalboer die man aanviel met snijbrander stuurde slachtoffer dreigbrief vanuit cel

Afvalondernemer Albert T. uit Staphorst heeft het slachtoffer van zijn aanval met een snijbrander vanuit de gevangenis in Veenhuizen een dreigbrief gestuurd. Dat bleek dinsdag op een pro forma-zitting in de rechtbank in Assen.

T. zei tegen de rechtbank dat hij direct moet worden vrijgelaten. Volgens de 50-jarige verdachte uit Staphorst werd juist hij aangevallen. ,,Ik heb gehandeld uit noodweer.” Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

De officier van justitie denkt daar anders over. T. wordt verdacht van poging tot doodslag. De Staphorster is de voormalig huurder van de milieustraat in Meppel. Volgens de officier heeft hij op 17 december de nieuwe eigenaar van het terrein met een brandende snijbrander aangevallen.

Meerdere klappen met snijbrander

Op beelden - die met mobieltjes gemaakt zijn door omstanders - is te zien dat hij het slachtoffer, Jan Van Dijk, meerdere klappen geeft met een snijbrander. Van Dijk raakte ernstig gewond in zijn hals. Het begon ermee, zo blijkt uit de beelden, dat T. probeerde met een snijbrander het hek voor het terrein van de milieustraat open te krijgen.

De toenmalige eigenaar rende daarop naar het hek op T. te stoppen. Dan krijgt hij van T. meerdere klappen met de snijbrander. Het slachtoffer loopt een grote bloedende wond op in zijn halsstreek heeft.

T. ontkent in de rechtbank dat het apparaat, ook wel een thermische lans genoemd, nog brandde. Hij beweert dat het slachtoffer hem juist aanviel. Het had volgens T. nog veel erger kunnen aflopen als hij het apparaat had laten vallen. ,,Als het uit mijn handen was gevallen, was de snijbrander als een tol gaan ronddraaien en dan waren er meer slachtoffers gevallen. Hij had mij niet moeten aanvallen.”

Advocaat Evert van der Meer vroeg de rechtbank om T. vrij te laten. Volgens hem is er geen bewijs dat de aanval met een brandende snijbrander is gebeurd. ,,Als dat inderdaad niet het geval is, gaat het gewoon om een slagvoorwerp.”

T. zit ondertussen ruim drie maanden vast. De officier vindt dat er gevaar is op herhaling. ,,Hij is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten en het gaat hier om een langlopend conflict, waarbij hij zich meerdere keren al agressief heeft gedragen.”

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

Van de ernstige mishandeling van afgelopen december op het terrein van de milieustraat in Meppel, waarbij een persoon ernstig gewond raakte, zijn door omstanders schokkende beelden gemaakt.
Volledig scherm
Van de ernstige mishandeling van afgelopen december op het terrein van de milieustraat in Meppel, waarbij een persoon ernstig gewond raakte, zijn door omstanders schokkende beelden gemaakt. © Videostill

Psychologisch rapport

T. is onderzocht door een psycholoog. Dat rapport is nog niet klaar. Op 16 juni is de inhoudelijke behandeling van de strafzaak gepland. De rechtbank heeft bepaald dat hij tot die tijd vast moet blijven zitten. De dreigbrief die T. schreef vanuit de gevangenis speelt een rol bij die beslissing.

Overigens waren de omstandigheden op de zitting vanwege corona erg bijzonder. Advocaat Van der Meer zat in zijn eigen kantoor en was via een telefonische verbinding via luidsprekers in de zaal te horen. Vanuit de rechtbank was een videoverbinding gemaakt met de gevangenis, zodat T. kon worden gehoord zonder in de zittingszaal te zijn.

Het vervoer van verdachten van en naar de rechtbank is vrijwel stilgelegd vanwege de corona-uitbraak. Dit wordt gedaan om het risico dat het coronavirus in de gevangenis komt en zich kan verspreiden onder de gedetineerden te beperken. Elk contact met de buitenwereld wordt gemeden.

Een zogeheten thermische lans.
Volledig scherm
Een zogeheten thermische lans. © Shutterstock